HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2008.12.14. 11:11 EdBoyWW

Lírai erejű önvallomás

Alkalmatlan vagyok ara, hogy rendszeresen blogoljak. Nekem ez nem megy.

A Reader bejegyzések megosztása jobban bejön. Itt is vagyok.

Azért még lehet, hogy fogok írni, bennem van még pár poszt, csakhát a lustaság...

Szólj hozzá!

Címkék: énblog üresség ménem


2008.09.10. 23:43 EdBoyWW

Nem pusztult el a világ, tehát új bejegyzés jön rovat

Szolgálati közlemény: alkalmi olvasóim közül páran megjegyezték, hogy tetszett, amit olvastak (persze, én se szólnám le a haverom blogját), csak épp túl sok zsíros hajú, szemüveges, répanadrágos kocka kifejezés tombol az első sorban, és nem lehet tőlük látni a színpadot rendesen. Engedve a népakaratnak innentől megpróbálok belőlük kevesebbet beengedni, viszont a hely jellege miatt ez olykor nehézségekbe fog ütközni. Rokkerkocsmába se megyünk ugye White Party cuccban.

Beindult tehát a CERN csodakütyüje. Harminc évnyi munka után elkészült végre a molekuláknak az ő eddigi legnagyobb játszóterük, ahol szaladgálhatnak, körözhetnek kedvükre (bár egyelőre némileg lagymatagon), és megmutathatják nekünk Gordon Freemant, az erős pistát az Őslevesben, valamint hogy most akkor A Tyúk Vagy A Tojás. És még a világot sem pusztította el, juhéjj.

Az viszont, hogy (még) nem sikerült lehúznunk magunkat egy önnön nagyszerűségünk által létrehozott fekete lyukba, önmagában még nem ok arra, hogy bejegyzést írjak róla, számomra sokkal nagyobb hírértékű dolgokról is elmulasztottam idehányni a gondolalatimat. Viszont hogy (úgy tűnik) megúsztunk egy ilyen bolygóméretű kataklizmát, ráébresztett arra, hogy az élet egyébb élvezetei mellett az amúgy mindenhol promózott blogomat sem ártana kirángatni a tespedés dögbűzös mocsarából.

Legalább a következő meteorig.

Szólj hozzá!

Címkék: énblog tudomány fekete lyuk lhc tyuk tojas


2008.08.01. 17:57 EdBoyWW

...és a mosószereket valódi citrommal.

A kutyakaját meg nem teszteljük állatokon.

Olvasson mindenki Venn-diagrammokat az Indexed blogon! Bár nekem néha kicsit túl absztraktak....

2 komment

Címkék: weird diagramm indexed


2008.07.03. 15:07 EdBoyWW

Ecommerce guide - hogyan büntessünk a termékleírással nagyon durván

Úgy, hogy írunk például egy ilyen termékismertetőt:

 

 

Essenek csak térdre a büdös-jobbágy-parasztjai, amikor ezt a tekintélyt parancsoló tokot a hónod alá csapva jársz-kelsz. MInt arisztokrata jómodod szimboluma, a Le Royale, a Crumpler Szent tehénkéinek bőréből készülő laptop tok, kielégíti a hedonista, nagyvonalú életmódod. A maga pazar gazdagságával méltóságteljessé teszi fenséges viselkedésed. Ki merészel a szemedbe nézni, mikor végig méred a birodalmad, fejedelmi fejtartásoddal mutatva. hogy te vagy az egy aki uralkodásra született. Ragyogó fenséged, reméljük alázatosan szolgálja majd. The Le Royal - az igazi bőr laptop tok a Crumplertől.

 

 

A termék iránti vágykeltés csiszolatlan, ipari gyémántjával állunk szemben.

Itt pedig még egy példa. Nézelődj, és tanulj, kutya!

21 komment

Címkék: e commerce odabasz állatkirály termékleírás xms


2008.06.24. 17:32 EdBoyWW

Aranyos kis pingvinek full ingyé

...mert amugy ez az, amiről a Linux filozófia valamilyen szinten szól, nem?

Beraktam az imént egy tuti kis favicont abból a képből, amire az egész fejléc-téma épül. A kép, amelyre eddig nem fordítottam túl nagy figyelmet, pedig már blog fejlécként, faviconként, Gravatarként és IM buddy ikonként is alkalmazom. A kép a következő képet nem mutatjuk, mert úgy látszik nem igazán kedvelik. Shit. Ez csak egy link:

DJ Tux Mix

Ez a faszányos kis fejahllgatós Tux számos társával egyetemben a Tux Factory oldaláról húzható, ahová az alap Tux remixeként számos verziót feltöltöttek a lelkes próbálkozók.Az én kis kedvencemet Overlord59 követte el, örök hála neki!

A legtöbb ide feltöltött ilyen cucc GNU/GPL licencű, vagyis bárki bárhol bármire. Válasszon mindenki magának Tuxot!

Szólj hozzá!

Címkék: tux tuxfactory


2008.06.20. 13:16 EdBoyWW

"Állok a mólón, és egy ilyen elúszik balról"

Bréking: ezt most kaptam céges ircen. Mekkora már.

2 komment

Címkék: kacsa big állatkirály


2008.06.17. 19:20 EdBoyWW

Na mostmár tényleg itt a Firefox 3 - Update

Amit az is jelez, hogy behalt a szerverük... (19:30 kb.)

(másnap 08:05) ...amely immár újra él és virul. Tegnap valszeg mindenki egyszerre akarta lehúzni a cuccot a történelem legnagyobb DDoS támadása keretében. Be is lőttek egy DL countert, kíváncsi vagyok, mennyire official, de szépen pörög. Elvileg még 10 óra 50 perc hátra van a Download Dayből, ami percenként alsóhangon 10 000 letöltéssel számolva még 6 500 000 letöltést jelent a mostani 4 300 000 mellé. Így elvileg simán megvan a 10 millió!

Nekünk viszont bele kéne húzni, mert a sógorék kb. 500-zal előttünk vannak.

8 komment

Címkék: firefox fox 3 final dead download day


2008.06.10. 18:19 EdBoyWW

Lehet, hogy itt a Firefox 3 !!! - UPDATE: nem

Megszakítjuk adásunkat: Az Ubuntu csomagkezelőjéből származó információk szerint bizonyos konfigurációkon már megkezdődhetett a Firefox 3 webböngésző végleges verziójának közzététele. Szerkesztőségünk egyes tagjainak épp most csorgott le repóból, tehát egy újraindítás után megbizonyosodhatunk az információ helyességéről.

ÉS A HÍR IGAZ!!! Hamarosan olvashatják részletes tesztünket is.

Vaklárma volt, elnézést, ezt csúnyán benéztem. Nem. Az Ubuntu repó karbantartóinak csak az RC1-et sikerült mostanra felküldeni.

2 komment

Címkék: firefox 3 böngésző végleges


2008.06.07. 23:57 EdBoyWW

Fasza nap: eb nyitó, EEE PC kipróbálás

Akkor most először az a zene jön, amely tulajdonképpen elkezdte a napomat, ilyen farkasokkal. Íme a Choronzon a Tangerine Dreamstől; vájtfülűek érezhetnek némi flesbekket a 80 as évekből:Olykor az embernek szombaton is be kell menni dolgozni, hajtani a gépet, húzni az igát, tolni a projektet, stb., amely tevékenységek (ráadásul meglehetős droid jelleggel) ki is töltötték a napomat egészen du. 5-ig. Kissé monoton, de kellemes volt a munka így a kedves ügyfelek zaklatásai nélkül, sokkal jobban lehet haladni, haladni őértük. "Interrupted day is not a productive day!" (Diszklémer: Verdanában a zárójel ipszilon zárójel bezárva karaktersorozat olyan, mint egy női csípő. Próbáld ki: (y)

Miért is volt hát ilyen veri fasza?


Érdekes módon a pont akkor lezúduló zápor, mikor kiléptem az irodából, sem tudta kedvem szegni, kellemesen összemosolyogtam a külföldi csajokkal a benzinkút műanyag szárnyai alatt. A debreceni Malompark emeletére pár perccel később értem fel, ahol - miután a mozgólépcsőre söpörtem a hajamból csöpögő vizet - az edigi félév legeltaláltabb marketingfogása várt. Lélekben leborultam az ötletgazda szellemi nagysága előtt, ahogy végigtekintettem a MM elé pakolt székek sokaságán, és az órási kivetítőkön; a sör, a foci és a technológia zseniális mesterhármasa tárult a szemem elé. Lefordítom: ki volt rakva egy csomó szék, arra le lehetett ülni focit nézni és 190ért korsó arany Ászok-ot inni, valamint az ember folyamatosan kapta a Media markt és a T-Home TV technológiai nagyságát (tekintve, hogy negyed óránként bemondták a hangosbemondóba). Egy lelketlen elektronikai konzumer templom elé sikerült igazi foci-klub hangulatot varázsolniuk. És INGYEN VAN A CSOCSÓ! (Ideírom, azért, hogy elolvasd mégegyszer: INGYEN VAN A CSOCSÓ!)

Mialatt a pajtásaimmal élveztük ezen páratlan hozzáadott értéket, és élvezettel szívtuk magunkba az általa közvetített marketingüzenetet, másnaposságtól és egész napos zsibbadtságtól sújtott elmémbe utat talált egy kósza valószínűség: ennyi idővel a megjelenése után egy Media Markt méretű elektronikus consumer hodályban tutira kell lennie egy ASUS EEE PC-nek. Noszahát, a gondolat tett nélkül tovaszálló lepkefing csupán, Ádám papa nem teketóriázott hát, hanem beszambázott a MM-ba, és a hosszú ideje ugyanott lévő laptopok felé vette az irányt.

A keresés sikerét a polc egyik végénél lévő kis csoportosulás jelezte előre, tekintve hogy jelenleg a Macintoshokon kívül nem nagyon van olyan noteszgép, ami idáig (Debrecen, 2008) is eljut, és kisebbfajta tömeg kíváncsiságát váltja ki.

Odamentem, és...

center

Összefoglalom csak, jó? Az egyszerűség kedvéért. A gép zseníális. Sokkal szebb, mint a képeken! Annak ellenére mondom ezt, hogy nem fogom megvenni, csak a 901-eset, az 1024-es képernyő (munkához kell annyi), a multitouch (ROXX) és az Atom proci (fogyasztás) miatt. Ha valakinek elég ez a kis képernyő, amin egyébbként tökéletesen olvasható volt minden, akkor ez az ő választása. Persze: az XP-s verziók voltak kinn, a Xandrost nem volt alkalmam kipróbálni, köcsög ez az ország. A billentyűzet kis rászokással faszául használható, és a rászokásra itt nem a billentyűk mérete, hanem azok elhelyezése miatt van szükség. Osztom viszont azt a véleményt, miszerint nem ez lesz a lapátkezű rakodómunkások és a másegyébb kérges tenyerű martalócok hatékony munkaeszköze. A touchpad teljesen jó volt, könnyen navigálható, jó az érzékenysége, abszolút nem éreztem, hogy kicsi lenne. Viszont nem tudtam életrekelteni az oldalán a vertikális gördítősávot, és ilyen kis képernyő mellett nagyon nagy pofátlanság volt az Asus mérnökei részéről, hogy nem raktak rá egy horizontálisat. Nem az én problémám szerencsére.

Ha nem lenne a 900-as, megvenném. A nap legjobb 5 perce volt.

Szolgálati közlemény: Szerkesztőségünk végre rájött, hogyan lehet képet körbefolyatott szöveg nélkül betenni a blogba, így e lehetőséggel a jövőben gyakrabban fogunk élni. Köszönjük szíves megértésüket.

4 komment

Címkék: énblog zene sör foci asus másnap media markt eee


2008.05.30. 10:48 EdBoyWW

Zseniális house Alice csodaországából

Human Insect már kiposztolta ezt a darabot, de annyira jó, hogy egyszerűen meg kell osszam veletek.

Egy Pogo nevű és nem tudom milyen nemzetiségű srác összesamplerezett négy rövid house tracket az Alice csodaországban című zenés rajzfilmből, amelyek ingyenesen letölthetőek a srác last.fm oldaláról.
Íme egy nagyon kellemes példa:

Szólj hozzá!

Címkék: zene free house elektronika alice


2008.05.30. 08:52 EdBoyWW

Dell minilaptop Ubuntuval?

GYÁÁÁÁÁÁÁ... (részletekért katt a képre)

6 komment

Címkék: ubuntu dell netbook


2008.05.28. 17:39 EdBoyWW

Lapfüleket kap a Nautilus, az Ubuntu fájlkezelője végre már

Egy bizonyos Christian Neumair nevű hacker volt olyan kedves, és indított egy Nautilus branch-et, amely a tabos fájlböngészés támogatására épül, és ezzel komoly lépst tett a Nautilus körül kialakult viták egyik legnagyobbikának felszámolására. A kérdés - kell-e, nemkelll-e tabview a Nautilusba - a GNOME bug-trackerében, és számos más helyen is sok esetben felmerült, és olykor már egészen absztrakt usability-filozófiai mélységekbe merészkedő flémeket csiholt a két tábor valamelyike mellett érvelők között. A funkció implementációja állítólag már szinte teljesen kész, már csak némi reszelgetés hiányzik a kifogástalan felhasználói élmény biztosítása érdekében, amelyhez a fejlesztő segítséget is kért blogjában. Ha valaki ehhez kedvet és elszántságot érez, akkor hajrá!

Az Ars Technica információi szerint a funkció a GNOME következő, szeptemberben megjelenő 2.24-es kiadásába is belekerülhet, és nagyon jó lenne, ha már így felcsigáztak.

A cikk elején emlegetett Spatial paradigmával pedig szerkesztőségünk nem foglalkozik egészen addig, amíg valaki minimum bemutató videóval nem oszlatja el a vele kapcsolatban megfogalmazódott aggályokat (magyarán hogy szar az egész).

UPDATE: a linkeket javítottam

7 komment

Címkék: linux ubuntu open source tab nautilus


2008.05.20. 19:26 EdBoyWW

Villámszpotting - UPDATE Kép :)A sebtiben megcsavart Tilbery dohányrúd hegyén apró parázs jelenik meg az öngyújtó táncoló lángsüvege nyomán. A szemlélődő inkább az erkély mélyére húzódva hallgatja az égiháborút, tudván, hogy ha szokásához híven kikönyökölne, a zuhatag azonmód eláztatná. Nem veszít semmit, a vízcseppek kopogása és az égzengés így is utat talál hozzá, a hűvös leveső símogató hullámaival egyetemben. A feszültségtől sistergő levegőből olykor Tharr pörölye csihol csipkés ívfényeket, melyek baljós lidércfénybe borítják a tájat, a nyomukban loholó moraj pedig öblös basszust szolgáltat a korlátra hulló esőcseppek monoton dobolásához. Impozáns összhatás.

Ahogy a szemlélődő tüdejébe utat talál a ki-tudja-hányadik cseresznyés füstpamacs, az egyik villám minden eddiginél közelebb hasít bele a zöldes árnyalatú égbolt már-már békés egyhangúságába. A szemlélődő csodálattal adózik a természet kaotikus ereje által létrehozott gótikus csodának, az ágas-bogas szikrák néma játékának, mikor a megérkeznek a pörölycsapás lomhán vánszorgó utórezgései. Emberünk az épülettel együtt rezzen össze, ahogy átjárja a gyilkos erejű hangorkán, s egy pillanattal később - talán panaszként a természet méltatlan haragja miatt - feljajdul a közeli autórasztók panaszos vonítása.

A cigaretta parazsa egy utolsó szisszenéssel kihuny, s ahogy az elárvult cigarettavég megkezdi pörgő-forgó útját az aláhulló vízcseppek nyomán, a szemlélődő a villámok utóvédjének fényudvarában visszavonul szobája menedékébe. 

Szólj hozzá!

Címkék: énblog vihar állatkirály villámszpotting


2008.05.17. 13:41 EdBoyWW

Szombati jó dolgok az utcán és a desktopon

Szeretm, ahogy a városban suhanok apám kocsijával. (békalámpás Ford Scorpio Cosworth 3.0 V6 24v, 18 colos kerék, peres gumi)

Szeretem, amikor városban kolbászolás közben rábukknok egy iszonyat autentikus, jobbára magyar konfekciót áruló butikra (Debrecenről beszélünk), ahol a jó minőségű magyar termékek mellett még olyan különlegességek is vannak, mint pl. egy Abercrombie & Fitch nadrág. (Rontotta az élményt, hogy az állatul kinéző kardigánból csak piros volt a méretemben, nekem pedig a sárga kellett volna. Most agyalhatok, hogy azt, vagy ezt vegyem meg.)

Szeretem, amikor az MP3 lejátszóm és a csodakütyüm (barátnőm kifejezése a számítógépemre) nászát követően az AWN dockeren megjelenik a device-t jelképező ikon, nem találok szavakat, amikor mindezt "Samsung YP-U2 zenelejátszó" felirattal, és elsírom magam a gyönyörtől, amikor az ikonra a Rhythmboxból a kiválasztott trackeket rádobva azok olajozottan és észrevétlenül kúsznak fel a helyükre. (És mindez nyílt forrású szoftverrel. A Hardy desktop experience összefoglaló cikk érlelődik, de még nem érzem eléggé összeforrva a technológiát, pl. sikertelen Amarok próbálkozás.)

És jók a csajok.

Szólj hozzá!

Címkék: énblog


2008.05.17. 04:42 EdBoyWW

Kövér csákesz és az EEE PC (nem videó)

Csak blogbejegyzés. Doransky meséli az airsoft boltban történteket, nevezetesen a kövér csákesz és az ismerős arcok esetét az Asus EEE PC vel. Esettanulmány.

És a birtoklási vágy már megint.

(És az milyen már, hogy FF3B address barban ha lemegyek a találati listába és nem jó, akkor visszafele megkapom, amit eddig írtam.)

Szólj hozzá!

Címkék: buli haverok eee


2008.05.15. 20:45 EdBoyWW

A Google nem csak hogy tudja, hogy Linuxról látogatom...

...de még érdekli is?

Az "Adobe Air" keresőszóra legelőszörre ezt, az Adobe Air for Linux Alpha oldalt hozta ki. Az efféle apróságok miatt veri a GOOG magasan a többi piaci szereplőt.

Relevancia.

Szólj hozzá!

Címkék: google relevancia


2008.05.07. 12:03 EdBoyWW

Sensation 'biztos-tök-jó-nekik' white - videók

Nem vagyok meggyőzve.

Szólj hozzá!

Címkék: zene videó sensation white


2008.05.06. 23:51 EdBoyWW

Ultra hangulatos flash platform gém

...Check how deep the rabbit hole goes! Semmi Mátrix, és az a ninjás elbújhat mellette.
http://armorgames.com/play/553/the-fancy-pants-adventure-world-2
(Embeddelni nem tudom, valami gebasz van. katt!)

2 komment

Címkék: flash game állatkirály platform


2008.05.06. 19:26 EdBoyWW

Miért hagyjuk benne a feedet a Readerben

Szerkesztőségileg mármint.

Mostanában a cél leginkább az volt, hogy - amellett, hogy hozzájutok a napi IT Tech híradagomhoz - a feedből történő tartalomfogyasztást az igényesebb dolgok felé toljuk el. Ezért is gyomláltam ki erőteljesen a poénos és énblog jellegű forrásokat.

UPDATE: a francba ez meg kikerült

Szólj hozzá!

Címkék: énblog feed


2008.05.06. 09:25 EdBoyWW

Orange iz great

Szólj hozzá!

Címkék: narancssárga rohamosztagos


2008.04.25. 20:02 EdBoyWW

Megmondó EEE PC videó

Bukóhullámként borít el a birtoklási vágy. A videót a PC World követte el.
Kell! Kell! Kell!

5 komment

Címkék: videó asus eee


2008.04.25. 11:15 EdBoyWW

Hardy netcsiholás DSL alatt

Egyszerű. Konzolból lefuttatod a ppoeconf parancsot root joggal, végigmész rajta mint rohadt alma egy alacsony nagymamán aztán nem nyúlsz a netbeállításokhoz, különben

szopsz

szopsz

szopsz

Szólj hozzá!

Címkék: ubuntu netcsiholás dsl


2008.04.25. 09:33 EdBoyWW

Ubuntu 8.04 LTS - installt követőn perceg

Ez a post már telepített rendszerről megy, és a benyomásaim még mindig vegyesek. Ami azt illeti egyre vegyesebbek. A helyzet az, hogy ezt a disztrót egyelőre nem tudom oly nyugodt szívvel ajánlani, mint ahogy azt a Gutsyval tettem.

Az alapeset ugye az, hogy az ember kiválasztja a neki tetsző nyelvet, és a disztró a CD-ről elkezd szépen felfelé csorogni. (Cheat: a telepítés elején megnézheted a telepítési segédletet vagy mit egy linkkel, ez indít egy Firefoxot, amivel böngészgethetsz - ez akkor segítség, ha síma telepítőt indítottál, és unod magad.) Aztán egyszer megáll szépen, hogy a repókból letöltse a nyelvi fájlokat... mindez nagyon modern és nagyon fasza egész addig a pontig, amíg a reménybeli linuxosnak nincs egy PPPOE kapcsolata, amely esetben akár meg is eheti a nyelvi fájljait, mert az APT repók átnézésénél szépen be is fagy az egész install kis szöszmötölés után ugorja a nyelvi csomagok telepítését. Persze az install közben nincs arra kérdés, hogy figyeljhaver, neked milyen neted is van? (Ja, hogy DSL? Akkor forget your grumpy language, bob...)

Tehát kontrolalt efegy, és a Fedorából visszamaradt töredékes tudásom alapján nekiálltam netet csiholni. Szerencsére a pppoeconf alkalmazás jól van összerakva, és kellő tájékoztatást ad, ritkán látok ilyen jó parancssoros varázslót. Egykettőre összerakja a DSL kapcsolatot, amely után altkontrol efhéttel mehetünk is vissza telepíteni. Faszányos. Kár, hogy ez nem a Hardy diadala volt, hanem magáé a Linuxé és persze az enyém. Mínuszpont. Naaaagy naaaagy mínuszpont.

A szerverek terheltsége tegnap óta elmúlt, gyönyörűen fel is csúsztak a nyelvi fájlok, ahogy kell, ez még mindig zseniális. Az újraindítást követő igazság pillanata tartogatott egy pluszpontot, ez a grub menü teljes kihagyása volt, amelybe alapesetben Esc-kel léphetsz be, ha akarsz. Onnantól minden szép, jó és automatikus, mint eddig, csak mintha az egész lassabb lenne. Vajon miért?

És végül: úgy döntöttem, adok egy esélyt az Evolutionnek. eddig tetszik, 1280*1024-ben már nem olyan ultraocsmány, mint mikor először 1024-ben próbáltam. Fasza, minden benne van, és teljesen jó a setup varázslója. Eddig két hibát találtam: 1. nincs képek megtekintése az üzenetben opció, mint más levelezőkben, ha nem tölti be, akkor nem tölti be és kész. 2. Az alapértelmezett kódolás UTF8, ami nem is baj, de így egy csomó mail hibásan jelenik meg. A maileknél van olyan, hogy default character coding? Ha igen, ez nem tudja? De ezek apróságok, tetszik ez a levelező.

2 komment

Címkék: ubuntu install 8.04 hardy heron


2008.04.24. 18:40 EdBoyWW

Ubuntu 8.04 LTS - Első install, első benyomások

Elég vegyesek. Abból, hogy ezt a postot a LiveCD-ből írom - telepítési kísérletet követően - már elég sokat elmond.

A LiveCD kipróbálása során semmi érdemleges változást nem tapasztaltam, ugyanúgy megy minden elsőre, mint az előző verzióban. Érdekesnek tartom, hogy egy LTS disztribúcióba a Firefox 3 Beta 5-öt pakolták, tekintve, hogy ez a szoftver még nem teljesen kiforrott, én produktív, vállalati környezetben nem merném használni (pl. a céges webmailem sem megy alatta). Egyetlen pozitív élményem volt viszont, amelyet megosztanék, és ez a következő: a képernyőfelbontásom minden további nélkül megy 1280 * 1024 * 85Hz-cel, mégpedig anélkül, hogy bármilyen zárt nVidia drivert felpakoltam volna. Ez erős, nagyon erős pluszpont, és látványos fejlődés.

A telepítés CD-ről is gond nélkül megy, nem kell a Live CD-t bebútolni hozzá... legalábbis nem teljesen. Mert a telepítő maga bizony Gnome alatt fut, és az X-et meg a Gnome alapjait el kell hogy indítsa hozzá. Egyszerű, 7 lépéses telepítő, automatikusan talál nyelvet, billenytűkiosztást, időzónát, teljesen kafa.
A formatáló résznél még mindig bonyolult egy kicsit egy egyszerű felhasználó számára, a tapasztaltak viszont már könnyedén elboldogulnak vele. Érdekes volt, hogy a vadiúj SATA2-es vinyómat (amelyet az alaplali chipset Primary Masterként ismert fel) ez /dev/sdb-ként szerepeltette, lehet, hogy ebből is adódhattak az utólagos gondok. Egy ponton a partícionáló segédablakot a telepítési főablak mögé dobta fel, én meg egy percig nem tudtam, hogy most lefagyott vagy mivan. Apró, de bosszantó hiba, amibe már a Gutsyban is belefutottam.

A netet természetesen a telepítés alatt is egyből megtalálta, bár azt megnézném, hogy egy autentikálós DSL nettel mit tud kezdeni. Tiszta szerencse, hogy az enyém - annak ellenére, hogy ez is az - DHCP-ből szokott egy helyi hálós IP-t kapni, és simán megy. A nyelvi csomagok letöltése és telepítése elég nehézkes volt, de ezt betudtam a szerverek terheltségének.

Telepítés közben a rendszertöltőre nem kérdezett rá (egy oprendszer van a vinyón). A telepítés befejeztével restart... és semmi.

Csak a kurzor villogó közönye, és a fekete képernyű süket, hideg csendje.

Ezt én teljes kudarcként és a Gutsy makulátlansága után egy súlyos hibaként éltem meg, de egyelőre nem adom fel. Újabb próbálkozást teszek tehát, de azt megjegyezném, hogy egy átlag júzer itt... vagy akár sokkal elezőtt is elvérzett volna.
 

5 komment

Címkék: ubuntu install 8.04 hardy heron


2008.04.24. 15:50 EdBoyWW

Downloading Ubuntu - Csorog a kócsag

Csorog tehát a cucc. Kb. 640k-val masszívan lefelé, és növekszik.

Szólj hozzá!

Címkék: linux ubuntu downloading


süti beállítások módosítása