HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2008.04.11. 09:38 EdBoyWW

Kis Licenckalauz

A szerző régebbi, publikálatlan cikkeit teszi közzé... legalábbis amelyeket érdemesnek tart erre. Akit érdekel, annak jó olvasgatást!

Akik eljutottak ehhez a cikkhez, azok biztosan - egészen biztosan - használnak szoftvereket. Olyan dolgok futnak a gépükön, mint pl. operációs rendszer, böngésző, levelezőprogram, esetleg szövegszerkesztő, táblázatkezelő, és más okosságok. Efféle szoftverekből rengeteg féle van, és mind csak arra vár, hogy használatba vegyük őt. A kérdés, hogy melyik felel meg a céljainknak. És hogy mennyiért.

Ez a cikk nem foglalkozik a Windows - MacOS X háborúval, vagy azzal, hogy melyik a legjobb böngésző. Ez a cikk nem bizonygatja lángoló szavakkal a Linux és az OpenOffice.org létjogosultságát otthoni használatra vagy kisvállalkozások számára (mellesleg érdeklődve figyelné ezen szoftverek terjedését egy a kis és középvállalkozások körében az illetékes hatóságok által végzett szigorú ellenőrzés esetén). A cikk célja, hogy egy kis rendszert vigyen a sokak által ismert "ingyenesen letölthető", "ingyenes", "szabad" vagy "nyílt forráskódú" kifejezések kakofóniájába, és hogy ugródeszkául szolgáljon a tárgykörben végzett tüzetesebb vizsgálódáshoz. Terjedelmi korlátok miatt nem terhétünk ki minden apróságra, viszont egy kezdeti összefoglalónak talán megteszi.

A szoftverek alapjában véve két csoportba tartoznak: szabad szoftverek, védett szoftverek. (Igazából a két Wikipedia szócikk átolvasásával mindenki teljes képet kaphat a két kifejezés jelentéséről, itt most - magyarul - a fontosabb dolgok összefoglalása következik.) A védett szoftverek lényege, hogy a szoftverrel kapcsolatban a jogtulajdonos fenntart bizonyos jogokat, például meghatározott módon korlátozza a szoftver használatát, módosítását vagy másolását. Ezek a korlátozások jogi és technikai jellegűek lehetnek. Jogi jellegű korlátozást határozhat meg például a szoftverlicenc, a szerzői jogi védelem, vagy esetleg a szoftverszabadalom, viszont ez utóbbi Európában (még) nem létezik, és lehetőleg nem is fog. Technikai jellegű korlátozás például, hogy a szóban forgó szoftverek forráskódjait a jogtulajdonos saját megának tartja meg, azokat nem hozza nyilvánosságra, így akadályozva meg a módosíthatóságot, ezek a zárt forrású szoftverek. Gyakori megoldás még a Digitális Jogvédelem
alkalmazása, amely a szoftver felhasználásának technikai ellenőrzését teszi lehetővé (legalábbis amíg fel nem törik). Következzék néhány gyakori példa a védett szoftverek megjelenési formáira:
Freeware: nevükkel ellentétben ezen szoftverek nem szabad szoftverek! Ilyen névvel olyan szoftvereket illetnek, amelyek saját felhasználásra, nem kereskedelmi célra teljes mértékben ingyenesek, bármiféle időbeli vagy más korlátozás nélkül. Gyakori, hogy a kereskedelmi felhasználás esetén már ezekért a szoftverekért is pénzt kérnek. A freeware szoftverek speciális formája a donationware, ebben az esetben a felhasználó szabadon dönthet arról, hogy szoftver fejlesztőjét egy bizonyos összeggel támogatja-e, az erre vonatkozó felkérés a szoftver valamely részén, vagy a terjesztő honlapján szokott lenni (bármily hihetetlen, a dolog működik). Rengeteg freeware szoftver létezik, és saját használatra nagyon ritkán van szükség többre.
Shareware: a piaci, dobozos szoftverek gyakori terjesztési formája. Két nagy csoportja van, az egyik a demószoftverek (demo), a másik az ingyenesen kipróbálható verziók (trial). Mindkét esetben igaz, hogy a teljes verzió megszerzéséhez valamilyen ellenszolgáltatást kell nyújtsunk a tulajdonosnak, amely leggyakrabban pénz, de előfordulhat, hogy csak regisztrálnunk kell hozzá - megadva ezzel pl. az e-mail címünket. A különbség nagyjából annyi, hogy míg a demo verziók funkcionalitásukban korlátozottak (nem a teljes szoftver), addig a trial verziókra időbeli korlátozást raknak, de előfordul a kettő keveredése is. A korlátozás a shareware szoftvereknél nagyon sokrétű lehet. Rengeteg ilyen programot lehet említeni a Total Commandertől kezdve egészen a különféle védelmi vagy egyéb kereskedelmi szoftverekig, játékokig.
Adware, spyware: speciális esetek, igazából a shareware-ek csoportjába tartoznak, de jellegzetességeik miatt külön blokkot kaptak. A veszélytelenebbek az adware-ek, ilyenkor annyi történik, hogy a szoftver használatának ellenértékeként reklámokat kell nézegetnünk, ezek intenzitása változó.  veszélyesebbek a spyware-ek, ezek rendes freeware-ként telepüélnek, de valójában a háttérben káros tevékenységet folytatnak, pl. részévé tehetik a gépet egy spamküldő zombihálózatnak, vagy loggolhatják a felhasználó tevékenységét, értékes adatokat csalva ki ezáltal. Vigyázzon tehát mindenki, milyen szoftvereket használ, és mindig frissen tartani a vírus és kémprogramirtókat!
Dobozos szoftver: Csak a rend kedvéért raktam ide, ezek azok a termékek, amik dobozban  vagy internetes terjesztőtől vásárolhatóak meg kemény valutáért. Általában léteznek demo vagy trial verzióik.

A szoftverek másik nagy - a látszat ellenére tényleg nagy - csoportja a szabad szoftverek csoportja. Ezek a szoftverek alapjában véve bármilyen célra (akár üzleti célra is) szabadon felhasználhatók, másolhatóak, megváltoztathatóak és újrakiadhatóak azzal a feltétellel, hogy a saját kiadással ugyanezeket a dolgokat meg lehet csinálni. Ezen követelményeket két dolog biztosítja. az egyik, hogy a szoftver rendelkezzen egy licenccel, amely biztosítja ezen jogokat, a másik pedig, hogy a szoftverben semmilyen technikai korlátozás ne legyen, és a forráskódja mindenki számára hozzáférhető legyen. Ez utóbbi biztosítja a tanulmányozhatóságot és a módosíthatóságot, és ezért hívják ezeket a szoftvereket nyílt forráskódú (open source) szoftvereknek is. A lényeg a teljes szabadság. Ez persze nem lenne lényeges akkor, ha ezek a programok használhatatlanok lennének, de ez korántsem igaz.
Természetesen a szabad szoftverek is rendelkeznek licenccel, amely meghatározza a szellemi termék felhasználási feltételeit. Ezen licencek a szabad szoftverek esetében természetesen mind rendelkeznek a fenti kritériumokkal, mindazonáltal elég sokféle van belőlük. A Linux rendszerek például a GNU/GPL licencet alkalmazzák, de létezik a BSD operációs rendszerek által alkalmazott BSD licenc, vagy az Apache licenc, amit az Apache Foundation használ szoftverei, például az Apache webszerver licenceléséhez.
A kereskedelmi felhasználás szempontjából rendkívül fontos kritérium, hogy a szoftver módosított verziója forgalomba hozható-e védett szoftverként, vagyis kérhetünk-e érte egyáltalán pénzt. Ez egy elég bonyolult kérdéskör, és a jelen cikk keretein belül nem is igazán lehet rá választ adni. A szoftverhez minden esetben szerveesen hozzátartozik a végfelhasználói licencszerződés (EULA), amely tartalmazza az adott szoftverre vonatkozó korlátozásokat és lehetőségeket. Ennek tartalmát tehát érdemes a várható következmények mérlegelésésével minden esetben komolyan venni.

2 komment

Címkék: szoftver cikk licenc open source


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr78420871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi 2008.04.11. 23:39:44

"A kereskedelmi felhasználás szempontjából rendkívül fontos kritérium, hogy a szoftver módosított verziója forgalomba hozható-e védett szoftverként, vagyis kérhetünk-e érte egyáltalán pénzt."

Szerintem itt lehet, hogy keverve vannak a dolgok. Amennyire én tudom a GPL-es licenszelésű szoftvereket nem lehet zártá tenni.

"védett szoftverként, vagyis kérhetünk-e érte egyáltalán pénzt."

A védett szoftver nem egyenlő a kereskedelmi forgalomban lévő szoftverrel (tehát nincsen vagyis, az az egyenlő). GPL-es programot is ugyanúgy lehet árulni pénzért, ezt nem tiltja a licensze.


Ja és ha már itt tartunk szerintem a proprietary-ra nagyon gyenge kifejezés a védett, mert a GPL vagy más szabad szoftveres licensz is ugyanúgy védve van. Utóbbi évben volt is 2-3 per ebből, mert megsértették a GPL-t (nagyon könnyű egyébként).

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2008.04.16. 11:36:58

Igaz a komment (csak elkerülte a figyelmemet). Ha hazamegyek, javítom a szöveget.
süti beállítások módosítása