HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2008.01.14. 13:39 EdBoyWW

ITPort kopipészt - kis kiegészítéssel

Bruce Byfield az earthweb.com-on kimerítő részletességgel szedte össze az "átlagos" nyílt oprendszert használók kilenc alaptulajdonságát. Sok igazsággal fűszerezett, kellemes cikk kerekedett ki a dologból, még majdnem be is linkeltem, csak sokat kellettt volna fordítani, amihez nem igazán volt kedvem.

Szerencsére az ITPort.hu stábja elvégezte helyettem a feladatot, így nincs más dolgom, minthogy belinkeljem az ő munkájukat. Elkövettek azonban két hibát, amelyek közül az egyiket (forrásmegjelölés) fentebb már korrigáltam, a másik pedig most következik.

A magyar kiadás fordítójának kezéből a konklúzió végénél szálhatott el az erő, tekintve, hogy az utolsó bekezdést át sem ültette, pedig igen fontos információt hordoz, amely nélkül az adott szövegrész jelentéstartalma is csorbul.

However, that seems unlikely. For the most part, the purely desktop user's sensibilities are not sapping the free software culture so much as being accommodated and isolated as a special case. Unless they are content to stay in their normal routines, within a year or two, desktop users will face some problem that they cannot solve without becoming either more adventurous or more in contact with the mainstream culture. When that happens, they will have taken the first steps away from being passive consumers and towards becoming the owners of their own machines.


Ez magyarul kábé: azok az átlag kocajúzerek, akik áttérnek egy free OS-re, nagyjából jól fogják magukat érezni, amíg megmaradnak az everyday routine keretein belül, és a böngésző-levelező-szövegszerkesztő triumvirátuson kívül nem piszkálnak máshoz. Amint viszont elkezdenek kijjebb kalandozni a szokásos dolgaiktól, olyan szituációkba jutnak, amikor már kénytelenek lesznek kicsit jobban beleásni magukat a rendszer lelkivilágába, és elkezdik uralni a saját gépüket.
Vagy visszaállnak windózra.


Ámen.

Disclaimer: Királyi többes. A szerkesztőség tagjai eltekintenek a véleménynyilvánítástól, mivel ők a rendszer baszkurálását már ovis Windowsos korukban is magas fokon űzték. Sosem jutottak viszont az advanced computing olyan szintjére, amely már lehetővé tette volna például egy X vagy egy fstab kézzel történő beállítását. Épp ezért csak az utóbbi időkben - mikor a grafikus felület egyszerűsége ezt lehetővé tette - merítkeztek meg a nyílt forrású világ apt-gettel folyó kánaánjában, és itt jutottak  el olyan szituációkba, amikor már kénytelenek voltak sources.list-tel, sudoerssel vagy init.d-vel molyolni. Így nem tudják magukat a cikkben említett két végletbe képzelni, s ezen szempontok szerint véleményt megfogalmazni.

3 komment

Címkék: cikk valóság open source szabadszoftver


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr72296861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.01.14. 22:29:34

A cikk 6. és 7. pontjában írottakkal nem tudok egyetérteni.

A felhasználónak igenis nehezére esik a súgófájlok használata, az én tapasztalataim szerint a felhasználók megdöbbentően nagy százalékának ugyanis tudomása sincsen a súgófájlok létezéséről, a programok többsége pedig nem kínál intuitív megoldást a súgófájlok elérésére, úgymond nem mutatja magát az információ a felhasználónak.

A parancssor (konzol) megint egy kétélű dolog. Windowsban például direkt korlátozott képességű az egész, a feladata eleve annyi, hogy néhány adminisztrátori programot lehessen futtatni, éppen ezért nem is része a rendszernek egy normális karakteres szövegszerkesztő (ami ugye LOL, mert az adminisztrátornak néha jól jönne valami TED-szerű editor a beépített edit.exe helyett).

Rájöttem, mi a bajom a cikkel: nem derül ki, hogy a felhasználó fogalom itt milyen felhasználót takar.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2008.01.15. 16:42:00

Szerintem a "szabad szoftver felhasználó" itt a keményvonalas terminálmágusokat, esetleg a magunkfajta gui-szerető rendszerbuherátorokat jelentheti, aki vagy ír magának szkriptet, vagy szed a netrő. Itt kb. bukik is adolog, mert többek között én sem szeretem a man vagy info oldalakat. terminálból valahogy nem megy olvasni ezeket, neten viszont már nem okoz gondot.

Vista alá nem rakták be a Power Shellt? Az elég erős konzolnak tűnt, amikor kipróbáltam.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.01.16. 10:23:35

És akkor keményvonalas terminálmágusnak kell lenni ahhoz, hogy észrevegyük, ha a monitor rossz helyre van bedugva...? :)

Tudtommal nincs a Vistában komoly újítás a parancssorban, többek között ez a Power Shell is kimaradt belőle végül.
süti beállítások módosítása