HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2008.01.03. 20:11 EdBoyWW

Mit fog tudni a Kigyúrt Kócsag? - Ubuntu 8.04 features [UPDATE]

(Jó kis bulváros nem?)

Megint a lustaság, no+ az ünnepek alatt szinte tudatosan kerültem az újévhez és karácsonyhoz köthető posztoknak még a látszatát is. Hanyagolva tehát a mindenki által könyékizületig ismert újévi köszöntéseket, következzék (a tovább mögött) egy összeállítás az Ubuntu 8.04 Hardy Heron készülőben lévő csodafícsörjeiből (yikkk... de borzalmas szó). A forrás ismét a Digg, pontosabban a blogspot.com itt és itt.

Installálás a /home szétabúzálása nélkül: Kicsit useless feature-nek tűnik, hacsak nem gombászott el a perhóm tulságosan és van az embernek egy elfekvő pendrájvja vagy újraírható DVD-je, vagy ha még ennél is rafkósabb, és kitette a cuccot egy dedikált partícióra, vagy esetleg ha fültőmirigy-sorvasztóan feledékeny. Mindenesetre lehet, hogy sokaknál hasznos meg kényelmes lesz. Legalább van (lesz).

Hardy Heron hatékony hardver detekció: (a végére elromlott az alliteráció...) Inkább bugfix, mint újdonság, hogy a Hardyban jelentősen feljavítják a hardverek felismerésének hatékonyságát, vagy legalábbis kísérletet tesznek rá. Úgylegyen, bár a fater Acer laptopján a Gutsy is csodát művelt. Még a szkenner is ment, baszkikáim, Live CD-ről!

Bejelentkező ablak Windows-osabbá tétele: Röviden és tömören annyi, hogy a jelenlegi login ablakot lecserélik a face browserre, vagyis Windows-os kattintós júzerkiválasztás lesz alapból. Thumbs up.

Monitorfrekvencia automatikus felismerése: Valami ilyesmit tudott a Gutsy is már (egzotikus menük mélyén turkálva), de az nem volt túl hatékony. Gondolom, rájöttek, hogy egy hosszútávon támogatott (LTS) disztróhoz kicsit fel kell tupírozni. Nagyonhelyes, egyik legnagyobb szopófaktort fogják ezzel megszűntetni.

ATP hitelesítés stabilabbá tétele: Hülye fordítás, és semmi komoly, annyi, hogy a hálózati hiba ("transient network failures") miatt gallyra ment update-eket egy kicsit okosabban fogja kezelni a rendszer. Örvendezzünk, nálam sose fordult elő.

Redesign restricted-manager code: Pöcsöm se tudja, hogy mi ez.
Update: "Ez a zárt mehajtók menedzselésének jobbátételét jelenti. Gondolom jobb wi-fi és videókártya driver letöltése lesz elérhető." - kösz, evernorbi, ez jó hír.

Merevlemez kapacitás elfogytának jobb kezelése: Elvileg előfordult, hogy full merevlemeznél izgalmas és félelmetes dolgokat csinált a Gutsy, én ezt nem észleltem. Mindenesetre tervezik egy figyelmeztető ikon, és egy helyfelszabadító (clean-up) eszköz bevezetését. Ez szerintem tök jó.

Szemcukorka csilivili:
A Compiz-Fusion-t akarják jobban integrálni és stabilabbá tenni, mert ők is tudják, hogy most ez az egyik leghatékonyabb eszköz a térítéshez. Teszem azt, hogy jobban integrálódjon a Compiz a metacityhez, és egységes legyen pl. a billentyűkódok kezelése, vagy hogy hogyan lehet ablakokat másik munkaterületre áthelyezni. Most kicsit káosz van szerintem.
Update: itt felmerült egy kérdés, mely szerint ha a Compiz-Fusion-t és a Metacity-t (?) összehangolják, akkor mi lesz a kwin gyorsbillentyűivel (KDE), vagy pl. az XFCE-ről nem is beszéltünk, elvégre azokhoz is fel lehet tenni a Compizt. Én ennek ellenére támogatom az ötletet.

Új Skin: Erre kíváncsi leszek, mert a tervek közül ez borzalmas, ez viszont ígéretes. Mondjuk arról most ne beszéljünk, hogy a Mint pl. nagyságrendekkel jobban néz ki mindkettőnél. Nem értem én ezt...

Könnyű és gyors fájlcsere: Ubuntu disztrók közötti könnyű és gyors fájlcsere LAN-on. Hurrá.

Két vagy több monitor jobb támogatottsága:
Egyelőre ezt sem használom, de sokaknak sokat számít. Állítólag edddig manuálisan kellett tweakelgetni, ha ilyet akart az ember.

Boot optimalizálás, be és kikapcsolás javítása: file prefetch és más eszközök használatával elvileg gyorsabban fog felállni a rendszer, ezenkívül kicsit szebbé, és egyszerűbbé teszik a boot és shutdown folyamatokat felhasználóbarát szempontból. Ilyen például, hogy a Gutsyban a kilépésnél egy rakás lehetőség közül választhattunk, mint mondjuk a felhasználóváltás, vagy a felfüggesztés, hibernálás. E két utóbbit Hardyban a laptop lecsukásához rendelik, a felhasználóváltást pedig desktopról lehet majd vezérelni, ezzel is egyszerűbbé téve a kilépési ablakot. Update: úgy értem, csak desktopról, ha jól vettem ki, és leveszik a kilépési ablakból a gombját.

Automatix csapattal szorosabb együttműködés: Ez is biztos tök jó.

Egyklikkes telepítés: Hatékonyabbá és egyszerűbbé akarják tenni a harmadik féltől származó alkalmazások telepítését. Csak tessék, csak tessék, ennél egyszerűbb már nem nagyon lehet, de hátha.

Tűzfal: Egyszerűbbé akarják tenni a tűzfal beállítását.

APT csomagok: Szerintem óriási ötlet. Olyan .apt csomagokat akarnak bevezetni, amelyek nemcsak a szoftvert tartalmazzák, de a repóját is hozzáadják a forráslistához, így nem kell kézzel baszakodni vele, és a daemon frissíti szépen. Instant get.
Update:
leszámítva, hogy " Fel kell készülni a fórumozóknak, a csomó ismeretlen tárolóból feltelepített programokkal magukkal hozott hibákhoz." - by evernorbi (mint ahogy eddig az összes kiegészítés tőle származik). Hozzávetőleges válaszom a kommentek közt.

A Wine integráltabbá tétele: Oké, oké, a jelenlegi integráltsági szint, azon kívül, hogy Synapticból felrakhatod, amúgy is kb. nulla, tehát ez nem egy hülye ötlet. Reméhetőleg segít megszüntetni az Egyes Számú Bug-ot.

Xorg 7.3:
Jobb X-et kapunk. Kell még fokozni? Hogyne! Bullet-Proof X: Ha bármi gebasz van, az X lemegy safe módba.
Update: Elvileg ilyen már van a Gutsy-ban is, nem tudom, a distrowatch-on nem találtam infot. evernorbinál és nálam mindenesetre még nem fordult elő, jó az X.

LTS upgrade: mivel sokan vannak, akik esetleg 6.06 LTS-ről váltanak, ezért a két verzió közötti frissítésre külön figyelmet fordítanak.

2.6.24-es kernel: A Gutsy 2.6.22-est használt. A változás jelentőségébe nem látok bele, de ahogy írták, driver szinten hozhat nagyobb változásokat, javulást a dolog. Az I been to Ubuntu külön posztot ígért a témában.

Audió háttérrendszer megváltozik: ESD helsett PulseAudio. Nem értek hozzá. Lehet, hogy jó lesz nekünk, talán még a két hangkártyás gondomat is megoldja.

Duplán meglévő dolgok: Ennek örülök, mert mondják, hogy a Linux/Mac nem szemetesedik el, pedig hitem szerint nem a faszt. És tessék, lépéseket tesznek az esetlegesen feleslegesen duplázott csomagok eltávolítására, és ezek számának csökkentésére. Szimpatik effört! Másik, hogy vannak problémák, amelyekre több szoftver is van alapesetben. Itt próbálják megvalósítani az egy szoftver-egy probléma elvet, amelyben annyira nem hiszek (zenehallgatáskor pl. kell egy böszme médiamenedzser, meg valami, amivel gyorsan bele lehet hallgatni). De ez sem baj, hadd legyen minél tisztább az alapdisztró, úgyis testre szabom.

Ennyi tehát, amit desktop vonalon össze tudtam szedni. Szerverrésznél megemlítették még az integrált eBox-ot (bármi is legyen az), a hatékonyabb virtualizációt, vagy az egyszerűbb LDAP beállítást, de ezek már engem mind nem érdekelnek, utánuk lehet járni.

Ha valaki hiányt észlel, vagy esetleg kiegészítést tud fűzni valamelyik témához, ne habozzon kommentboxot ragadni! Várjuk együtt a Hardy LTS érkezését, feleim, hogy egy mégszebb, mégjobb, méghatékonyabb és mégcsilivilibb operációs rendszerrel villanthassunk MS-slave haverjainknak!

10 komment

Címkék: linux it szoftver desktop újdonságok ubuntu open source szabadszoftver 8.04 hardy heron


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr10283690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.01.04. 00:12:57

"Teszem azt, hogy jobban integrálódjon a Compiz a metacityhez, és egységes legyen pl. a billentyűkód kezelése, "

Jajj! Mondtam már neked az elején, hogy a compiz és a metacity ugyanazt a funkciót tölti be (ablakkezelő), így vagy az egyiket vagy a másikat használod. Nincs mit intergrálni egymáshoz. Már megint kevered a szezont a fazonnal. A billentyűknek miért is kellene egységesednie? Pláne azért, mert KDE-hez is fel lehet tenni a Compiz-t, és kétlem, hogy a kwin (a KDE ablakkezelője) és a metacity billentyűi ugyanazok. Sőt az XFCE-ről még nem is beszéltem.

"APT csomagok"
Fel kell készülni a fórumozóknak, a csomó ismeretlen tárolóból feltelepített programokkal magukkal hozott hibákhoz. Ezt szerintem nem kéne belerakni. Aki nem tud egy sort beszúrni a file-ba, vagy Synaptic-on keresztül hozzáadni, annak a Windows a megfelelő op.rendszer.

"Itt próbálják megvalósítani az egy szoftver-egy probléma elvet"
Az XFCE disztrók már régóta ezen az úton vannak, én abszolút támogatom a dolgot. Kell a francnak 2 böngésző, 3 text editor, meg még 2 zenelejátszó.

"Bullet-Proof X: Ha bármi gebasz van, az X lemegy safe módba."
Elméletileg ez benne van a Gutsy-ban, bár nem találkoztam vele, mert hónapok óta rendben van az X.

"a felhasználóváltást pedig desktopról lehet majd vezérelni, ezzel is egyszerűbbé téve a kilépési ablakot."
Gutsy-ban is lehet, csak ki kell rakni a megfelelő applet-et a panelre.

"Redesign restricted-manager code:"
Ez a zárt mehajtók menedzselésének jobbátételét jelenti. Gondolom jobb wi-fi és videókártya driver letöltése lesz elérhető.

"Bejelentkező ablak Windows-osabbá tétele: Röviden és tömören annyi, hogy a jelenlegi login ablakot lecserélik a face browserre, vagyis Windows-os kattintós júzerkiválasztás lesz alapból."
Szerintem tök felesleges, hamarosan már Winbuntu lesz az egészből. Amúgy is elkészül mellé a sima gdm, és szépen mindenki lecseréli majd. Aki akarta az eddig is arcképes belépőt használt.

"Új Skin: Erre kíváncsi leszek, mert a tervek közül ez borzalmas, ez viszont ígéretes. Mondjuk arról most ne beszéljünk, hogy a Mint pl. nagyságrendekkel jobban néz ki mindkettőnél. Nem értem én ezt..."
Képekről ítélni nem szép dolog. Amúgy a Mint nagyon ötletes. Ugye azt jelenti, hogy menta, erre pedig az ablakkeret kék, ahelyett, hogy zöld lenne. Bár csak a 3-as verziót láttam.

"Installálás a /home szétabúzálása nélkül: "
Nem olvasva az eredeti beszámolót ez olyan lehet, hogy ha egy particióra raktál fel mindent (tehát nincsen külön home, csak root és swap van), akkor legközelebbi installnál, nem fogja legyalulni a home-od, hanem észreveszi, hogy már volt fennt egy rendszer, és így békénhagyja az adataidat. Ez szuper feature szerintem, bár én már régóta külön particióra rakom a home-ot. Más disztrónál, ami nem jelez ilyesmit viszont biztos gondot jelent.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2008.01.05. 13:16:34

evernorbi: nem feltétlenül sorban

köszi a kiegészítéseidet, update-elem a posztot

emerald, metacity, compiz-fusion, enlightment, gtk, stb... ezek tényleg kavarognak kissé, jó lenne a témában egy akár külföldi, akár magyar összefoglaló poszt a hülyéknek.

apt-csomagok: jó meglátás, bár szerintem ezt az ellenérvet is felhozták kb. a második másodpercben. vagy a harmadikban. szerintem biztos kitaláltak rá valamit... vagy be se építik. én elvagyok nélküle.

1szoftver1probl: az xface disztrók alapból a piciségre mennek rá, ezért nem csodálkozom. a barátnőm gépére is valami ilyesmi kerül majd, pl. xubuntu :)

restricted: köszi

face browser: szerintem meg van értelme, az egyik kb. annyit jelent, mint a másik, akinek nem kell, majd átvált.
igazából én a wifi radart is alapból beépíteném, a térítéshez pont az ilyen apróságok kellenek.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.01.07. 17:14:23

"emerald, metacity, compiz-fusion, enlightment, gtk, stb... ezek tényleg kavarognak kissé, jó lenne a témában egy akár külföldi, akár magyar összefoglaló poszt a hülyéknek." Jelentkezem. Mármint hülyének, mert ez nálam sem tiszta. Pl. ha van ablakremegés, meg 3d-s asztalfunkciók a Compiz miatt, de az alap Human témát használom, akkor nálam a Metacity megy vagy az Emerald? És ha a Metacity, akkor miért nem tudok semmilyen gnome-look-ról letöltött témát elfogadtatni a rendszerrel?

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.01.07. 18:44:41

Külföldi van szerintem egy rakat. A gond abból adódik, hogy Windows-ban nem lehetett választani, így eléggé fura, a bőség zavarával küszködik az ember.

Asztali környezetek (ablakkezelő+belső)
- GNOME (metacity+GTK), KDE (kwin+qt),XFCE (xfce+gtk)

Egyéb ablakkezelők (ablakkeret téma és a kezelés)
- fluxbox, blackbox, openbox, e17, compiz (a téma neve az emerald)

Példádra a válasz, ha be van kapcsolva a compiz, akkor a compizt használod, a témát hívják emeraldnak. Az alap human témát semmiképpen sem használhatod, csak akkor ha letöltötted valahonnan az emerald megfelelőjét. A GTK a színezésért felelős, és az azon belüli effektekért (lásd a murrine kiszinezi a menüt vagy képet rak alá.)

Javaslom megnézni a gnome-look.org oldalt, ott szépen kategorizálva vannak a dolgok.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.01.09. 15:16:54

evenorbi: A blogod egyik nem régi bejegyzésében volt pl. egy link Kim Kahns GTK-témáira, onnan letöltöttem a Glasa nevű témát, ami tökéletesen használható Compizzal. Viszont az ablakkeret és a nyomógombok alakra ugyanolyanok, mint a Human témában.

EdBoyWW · http://edboyww.blog.hu 2008.01.09. 15:56:58

Apropó Compiz. A betűk néha egészen kicsiben jelennek meg (nem determinisztikusan). Valami dpi problémára gyanakszom, de nem találtam megoldást a dologra.

1. kérdés: nálatok ez előfordul?
2. kérdés: tipp?

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.01.09. 19:51:33

@EdBoyWW: ha csak a compiz-nál vannak kicsi betűk, akkor az Emerald témát kell szerkesztened, most így hirtelen nem tudom hol, azt hiszem emerald-theme-manager, vagy menüben kell a kis zöld gyémántot keresned.

@Nfol: azért lehetnek ugyanolyan, mert a GTK, csak a program belsejéért felel. Az a téma nekem is tetszik, szeretem a fekete/sötét témákat, bár kevés használható van (főleg, hogy az OpenOffice.org és a Firefox 2-es nem a GTK-t használja megjelenítésre, hanem saját cuccot, így a menü szövegek ugyanúgy feketék maradnak és nem láthatóak legtöbbször).

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.01.10. 01:07:06

EdBoyWW: Idáig nem találkoztam ilyen problémával. Viszont egy bejegyzésbe össze fogom szedni azokat a dolgokat, amiket nem tudtam megoldani a Gutsy telepítése óta.

evenorbi: Speciel a Glasa esetén minden jól jelent meg, ha jól emlékszem.

salaud 2008.01.26. 13:11:33

Kis alap compiz-emerald-metacity egyszerűsítés:

Compiz: effektek
Metacity: ablakkezelő+ témák
Emerald: témák

Tehát, ha a compiz-t felteszed, a témákat a metacity fogja továbbra is kezelni, állítgathatod, telepíthetsz.

Ha felrakod +-ban az emerald-ot is, akkor már nem a metacity témák látszanak, mert az emerald eltakarja őket.
Viszont ha kikapcsolod az emeraldot, lám, alatta ott a metacity.

sh4d0w 2008.02.17. 19:07:13

Javaslom a Xubuntut, nemrég dobtam el egy '99-es Thinkpadre :) Ubuntu.hu-n és a Logout.hu-n is megtalálható az írás, ha érdekel - meg majd egy jövőbeni Full Circle-ben is lesz... :)

Fluxbuntu most van tesztelés alatt virtualboxban, ha jó, akkor lehet, hogy lecserélem a Xubuntut :)
süti beállítások módosítása