HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2007.09.30. 17:24 EdBoyWW

amazon.com árul DRM-free muzik - de hogyan?

Régóta a köztudatban van, hogy az Amazon.com megnyitotta saját zeneáruházát és ott DRM mentes, vagyis minden eszközön kötöttségek nélkül lejátszható és szabadon sokszorosítható dalokat (jajjdeutálom) árul. Ráadásul több mint kétmillió tételt és versenyképes árakkal. Idézet, a sajtóanyagból:
"Most songs are priced from 89 cents to 99 cents, with more than 1 million of the 2 million songs priced at 89 cents. The top 100 best-selling songs are 89 cents, unless marked otherwise. Most albums are priced from $5.99 to $9.99. The top 100 best-selling albums are $8.99 or less, unless marked otherwise."
Azonnal felvetődött bennem, vajon hogy csinálta, csinálja? A tovább mögött a gondolatkísérlet.

"Currently, not all record companies grant us a license to sell their music for download in MP3 format." - Amazon.com MP3 FAQ.
Amire számítottam, az Amazon még (természetesen) nem tudott minden kiadóvállalattal leszerződni, és némi turkászást követően sem sikerült megtalálnom a szerződött kiadók listáját. (Biztosnak gondolom, hogy nem csak az EMI-vel szerződtek le.) Íme az érvek, amelyek - szerintem - meggyőzték a szerződött cégeket a lépés szükségességéről, és amelyeknek hatására még többen fognak csatlakozni a "mozgalomhoz":
1. Az egész internet hemzseg azon júzerek óhajaitól, akik szeretnének a bokaláncszerű DRM kontrolltól megszabadulni, és a kényelmes hozzáférhetőségért (valamuint a torrenttel/egyebekkel való szopás elkerüléséért) nem sajnálják a magasabb összeget. "I would freakin' pay for it, man!" Nem lehet elenyésző azon potenciális vevők száma, akiket eddig csak a DRM tartott vissza ez internetes MP3 vásárlástól.
2. Az EMI lépése, és az eddigi eredmények talán lendíthettek valamit az ügyön. (Akiknek egyébbként - állításuk szerint - eddig bejött a drm free dalokon alapuló modell.)
3. Mostmár muszáj valami komoly lépést tenni, nem kell sokat keresni, hogy lássuk, a fizikai adathordozókra épülő mp3 piac finoman szólva is döglődik.
4. Az Amazonnak - természetéből és korából adódóan - rengeteg felhasználója és óriási piaca van, jórészt olyanok, akik még csak ismerkednek a digitális zenék közvetlen beszerzésének gondolatával. Ezzel szemben a "népszerű" zeneletöltő site-ok közönsége még csak kezd kilépni az early adopterek egyébbként népes halmazából. Hiszem, hogy Amazonék le tudtak rakni egy olyan üzleti modellt vagy tervet, amellyel megmutatták: ha ezt a piacot és - némi WOM marketinggel - a fent (1.) tárgyalt réteget megmozdítják, abból óriási pénzek lesznek. A vásárlási szokások ismeretében pedig lazán hárultak (vagy fognak) a DRM-free modell felvetette aggályok maradékai is.

Ennyit az okokról, most nézzük a tényleges hogyanokat. Az Amazon MP3 weboldalára elég könnyen odatalálni, nekem kb. 1,5 percembe tellett. A dalok korrektül szét vannak bontva, a keresési mechanizmus kicsit kevésbé tűnik átgondoltnak, mint az iTunes esetében. Belehallgatási lehetőség van, és ráadásul a közepéből, ez pirospont (egy 8 perces singlenél nem az eleje alapján kell dönteni). Viszonylag ritka, általam keresett labeleket is találtam, (az egyikhez kapásból nem volt cover, de ahhoz nem is szokott...). A zenék VBR MP3 256 kbps átlaggal, ami minden nem elvetemült audiofilnek elegendő kell legyen. Nagy előny, hogy nem kell idióta iTunes szoftvert használni hozzá, amit gyűlölök mint a csomós szart, tehát le is pusztítok - mostmár itt is bele tudok hallgatni a zenébe ami érdekel. Nagyon jó pont! A letöltési mechanizmust a tidbits bejegyzése ügyetlennek nevezte: A letöltés alapértelmezésben az Amazon MP+ Downloader szoftverrel történik, de egy dal letöltésekor ez skippelhető, csak teljes album letöltéséhez van rá szükség. Az ok: "The Amazon MP3 Downloader offers customers the simplest way to download and import multiple songs in one easy step." Hátbazmeg, mintha ezt Free Download Managerrel vagy Getrighttal nem tudnám megtenni. Lol.
A lényeg, hogy a bolt csak a választékban (Amazon: 2M, iTunes 4M) és a flow-ban marad el az iTunestól, de ezen hátrányokat (az első esetben) a piac feljődése és (a második esetben) az Amazon ügyfélpolitikája ki fogaj egyenlíteni. Az ár és az elért piac pedig egyelőre az Amazon felé billenti a mérleget (I think so). Egyelőre drukkolok nekik, GO for a brighter future!

És a cikk írása közben dőlt az a megingathatatlannak látszó érv, miszerint ÉN ha valami zenét veszek a netről, azt úgyis csak a Juno Download-ról teszem. Vannak az Amazonnál is szép számmal fasza elektronikus dolgok.

UI: ha valaki errejár és szerinte hülyeséget olvas, irány a kommentbox! nem vagyok szakértő.

UPDATE: DRM nincs, de vízjel van, mint az a kommentekből kiderül
gadgets.blog.hu/2007/09/29/amazonmp3_drm_nincs_de_van_vizjel

22 komment

Címkék: mp3 zene amazon drm tiunes zenebolt gondolkozó


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr78181539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proci 2007.10.01. 19:53:41

a vízjel kisebbik baj. nem mind1 az sem, hogy mivel készült az mp3. értsd, egy normális pontfülessel és rossz kódolással a vbrnek kihallani az ugrálását. 256nál főleg.

az egészben az a vicc, hogy a kiadók megint lekésnek a lényegről. az mp3 anno azért terjedt el, mert kis mérete volt, és mondjuk egy ISDN vonal 0.5mega/percces áteresztő képessége mellett kis méretű és elfogadható hangzású alternatíva kellett. kb olyan mint a divX: fos képe van egy átlag dvdhez képest (itt most normális authoringgal rendelkező darabokról beszélek, megfelelő állapotban fennmaradt kópiákkal), de a gyengébb netekhez sokaknak megfelelt. próbáld megnézni egy lapos kijelzőn, aztán csodálkozz.

a méret jelenleg egyedül mobil lejátszóknál jelenthet problémát, egyébként ott a flac és ape, ha már mindenképpen netről akarunk töltögetni.

halass meg egymás után egy számot mp3ban és cdn... ha rendes a keverése, akkor még a 320 cbr is csúnyán kikap. veszteséges, és sajnos eléggé érezhetően az. ok, egy geniussal nem hallani ki, de annál picit jobbal már bőven. természetesen mp3lejátszónál a villamoson ez nem számít, de otthon... nos felejtős.

pozitívum az ára, dehát tőlünk nyugatabbra valahogy mindig szomorkodva konstatáltam, hogy azért, mert valami rétegzene, még nem kérnek el érte 6000et. ja és van is nekik.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.10.01. 20:27:25

proci: minőség szempontjából igazad van, (de mint azt a cikkben is kifejtettem), annak, aki nem audiofil, a 256 VBR is prímán megfelel, különösen, ha jó encoderrel húzzák össze. A vájtfülűek szerintem külön piac, nekik megvannak, és meglesznek a saját megoldásaik, CD, bakelit, stb. Az megint más, hogy a normálisabb zeneboltokból (pl. a hivatkozott Juno) veszteségmentes formátumban is lehúzható a zene - természetesen drágábban.

Ha teszem azt DJ lennék, nem is vásárolnék zenét máshonnan.

attaboy: a vízjel még a kisebbik gond, de az információért thx. Ápdételem.

Bit Rot 2007.10.01. 20:38:29

Nem tudom, hogy próbáltátok-e, de gondolom nem.

Magyar "billing addressel" nem megy.

attaboy · http://www.vicceskep.com/ 2007.10.01. 21:21:13

Persze a vizjel nem gaz, de jobb, hogy kiderult hiszen nehogy legkozelebb a vasarlo ID-je is rakeruljon, szoval az erre hivatottak szerintem figyelni fogjak ezt mostantol.

Nekem amugy a kedvenc boltom a Beatport, ahol minimalis plusz penzert WAV-ban is le lehet olteni es mindenfele elektronikus, trance, dance, stb is megtalalhato.

Leeroy of SMV Design 2007.10.01. 21:27:29

Várható volt. iTunes sincs kis hazánkban, kis piac nem piac alapon... Bár szerintem a 0 több, mint 1, minimális befektetéssel itt is lehetne kaszálni. (És még csak az sem áll fenn, mint ahogy xy nyugati csomagküldő szolgálat kihúzza Magyarországot a célállomások közül a lopós postások miatt - itt mit lopnának el, a TCP/IP csomagot? :) )

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.10.01. 21:55:28

Valószínűleg ez is "üzletpolitika" számlájára írható. (Az idézőjel itt a józan paraszti hiányára utal). Valami okos biztos kiszámolta, hogy a magyar sztyeppe még a honlap lefordításának költségeit se hozná vissza. Majd egyszer talán, ha a kicsik is megtalálták a piacot.

Kicsik alatt itt a Beatportot, a Junot, és egyéb általam nem ismert független zeneboltokat értek, akik a profitért hajlandók kockáztatni kicsit. Egyszerűen nem hiszem el, hogy magyarország nem piac (attól függetlenül, hogy néhányan már csak a régimagyar virtustól vezérelve is "meghekkelnék" a rendszert).

:) TCP/IP: valszeg Józsi néni pocket snifferrel lesi a szomszéd zeneletöltéseit

attaboy: ha rá akarják rakni, rárakják, és csakazértis leszedik valami szoftverrel

Leeroy of SMV Design 2007.10.01. 21:57:47

Az 1 több, mint 0, akarom írni. :))

Leeroy of SMV Design 2007.10.01. 22:01:24

Jah hát igen. Hogyan akarják a korrekt üzletpolitikát bevezetni, a kalózkodást (itt most nem CD, hanem p2p meg egyéb fileshare) visszaszorítani vagy egyenesen felszámolni, ha nem biztosítanak legális alternatívát? Főleg itt kéne koncentrálódni, a kalóztanya Kelet-Európában, meg az oroszoknál. Enélkül biztosan tovább folyik az, ami jelenleg...

ikocka · http://kocka.blog.hu 2007.10.01. 22:04:13

Persze tuti leszedik :)

Magyarorszag nem piac, most had ne mondjam ki a site nevet, de 10 000-es szavazas mellett csak 3% volt aki vasarolt DVD-ket... tobbi 97% meg valogatott, hogy milyen formaban de masolnak.

Bit Rot 2007.10.01. 22:04:18

Amúgy a billing addressnél be lehet írni, hogy:
Állam: CA (California)
ZIP code: 90210
:-)

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.10.01. 22:08:40

Jude Finisterra: oroszoknak, ott volt az allofmp3, és látod, nem volt jó :D

doda: oké, én csak tippelgettem, és miért kérném számon, de mikori az a szavazás, és lehet-e tudni, hogy kik szavaztak? forrás?

(húdepörgünk)

Leeroy of SMV Design 2007.10.01. 22:09:54

Izé, USA-ban is elismert, legális zeneboltra gondoltam. :)

llaca 2007.10.01. 22:19:58

Áruljátok már el miért ragaszkodnak az emberek a vbr-hez? Abszolút nincs létjogosultsága, régen sem volt, de mostanság meg végképp...
96 óta 256kbit et csinálok, és még csak nem is joint, hanem sima stereót.
Elég gusztusos gyűjteményem van és (a megadott korlátokon belül)rendesen szól.

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2007.10.01. 23:13:57

vízjel... erről lehet valami konkrétat tudni? dalok.hu-n audiomarkot használnak, és botrányosan szar lesz tőle a végeredmény :( pedig az egy szimpatikus hely lenne.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.10.01. 23:34:50

"A disadvantage of digital watermarking is that a subscriber cannot significantly alter some files without sacrificing the quality or utility of the data."

forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Watermark_%28data_file%29
De több forrásból olyat is lehet olvasni, hogy az audio watermark nem hallható. Később kiderül, biztos fognak még cikkezni róla.

"Amazon does not apply watermarks. Files are generally provided to us from the labels and some labels use watermarks to identify the retailer who sold the tracks (there is no information on the tracks that identifies the customer)."

blog.wired.com/music/2007/09/some-of-amazons.html

Anti-ptoli 2007.10.02. 07:44:54

"Nagy előny, hogy nem kell idióta iTunes szoftvert használni hozzá, amit gyűlölök mint a csomós szart, tehát le is pusztítok"
- süket vagy, meg vak is. Az iTunes messze a legjobb mp3 grabbelő, átalakító, katalogizáló program te gyík! A hangminősége magasan túlszűrnyalja a többi lejátszót. Ezen túl a csöves Winamppal vagy az iTunes klón, kőkorszaki mikrofosféle media playerrel fogod hallgatni a zenéid.
Nézd már meg te szerencsétlen az iTunes katalogizálási, rendezési, csoportosítási és főleg többdimenziós meta-keresési funkcióit!
Nem is olvaslak többé te barom!

itaka 2007.10.02. 08:01:53

Az iTunes nem is jön MO.-ra.
Mi még nem tartozunk a pénzügyi unio-ba.
Ez nem " kis piac vagyunk " kérdés. Csak Euro-s országokból lehet Európában vásárolni.
Amúgy ai iTunes szerintem nagyon jó.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.10.02. 12:54:09

Van, hogy az ember idővel megvilágosodék, nekem viszont ez egyelőre töbszöri próbálkozásra sem sikerült az iTunes-zal kapcsolatban. Mindig csak azért volt fent, hogy belehallgatgassak a zenékbe.

Lehet köpködni.

"Ezen túl a csöves Winamppal vagy az iTunes klón, kőkorszaki mikrofosféle media playerrel fogod hallgatni a zenéid."
Legyen hát. (Mindig vigyorgok, mikor egy maciant kiakaszt az iTunes fikázása. Szálka, gerenda, huh?)

Leeroy of SMV Design 2007.10.03. 13:31:19

"Az iTunes messze a legjobb mp3 grabbelő, átalakító, katalogizáló program te gyík!"

Valószínű. ;)) Tetszett már hallani az Exact Audio Copyról? Feltehetően nem, mivel akkor nem írnál ilyen bődületes ostobaságot.

Leeroy of SMV Design 2007.10.03. 13:34:05

Az mp3 maga meg már egyébként is véleményes... (más kérdés, hogy a DRM kapcsán kénytelenek vagyunk erről beszélni) - EAC kombinálva valamelyik lossless formátummal (pl. FLAC, APE, WavPack, TTA, TAK) a lehető legjobb hangminőséget eredményezi.
süti beállítások módosítása