HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2008.02.07. 22:14 EdBoyWW

PC GURU 98/2 történelmi review

Zseniális, milyen apróságok kellenek ahhoz, hogy az embert önnön múltjába röpítsék vissza. Nekem ehhez ma este egy darab fehér csokoládé kellett: majszolása közben jutott ugyanis eszembe, hogy én ugyanezt ifjú pokemon koromban a PC GURU nevű szórakoztató magazin fölötti görnyedés közepette végeztem. Nosza fel is tártam legalsó szekrényem legpókhálósabb bugyrait, s fáradozásom eredményeképp a kezembe akadt - stílszerűen pont - a 98 februári példány. (Oké. A márciusi, de onnan a februári példányt előhalászni egy fél perc volt csak.) Miután konstatáltam, hogy én tulajdonképpen kibaszott Történelmet tartok a kezemben nagy tével, törtem egy darabot a csokiból, fellapoztam a Magazint, neuronhálózatom mélységeiből pedig felbuzogtak az emlékek...

Más idők jártak akkor. Netje annak volt, aki valahogy hozzájutott, vagy hajlandó volt rááldozni azt a 10-21, vagy nem ritkán még több ezer forintot, ami az akkor fényűzésszámba menő szórakozáshoz kellett. Iskola után haverral toltunk olyan  kislemezen szerzett kuriózumokat, mint a 3DO Heroes 2-jét, a Blizzard Warcraft 2-jét, a Network Q RAC Rally-t (korának legjobb autószimulátora volt, amelyet hangulatában csak a 10Tacles féle GT széria, a TD Unlimited, a Need For Speedek jól sikerült darabjai (3, 5) és a Colin széria legifjabb képviselői (1, 2) tudtak egyáltalán megközelíteni, viszont ezek egyikébe sem toltunk annyi játékórát), vagy ami éppen jutott.

A GPU-k korszaka akkkor kezdett éledezni: míg a világ a piacvezető 3Dfx VooDoo2-jére, a nyomában lihegő nVidia Riva128-ára, vagy a piac szélét nyaldosó ATI Rage-érere nyáladzott, mi beértük volna egy sima VooDoo-val is. A legtöbbünk gépében csak 2D grafkártya izzott, pl. az S3, vagy a szerencsésebbeknek a Tseng család valamelyik tagja. A csilivili hardveres efektek, pl. a Blur vagy a Z Buffering akkkor még csak a távoli vágyálmokban élt, pixeledett világban toltuk a játékórákat. Persze ennek a hiánynak épp a magamfajta eszementek voltak a leginkább tudatában, akik megvették, vagy járatták valamelyik akkor újságot. Minden hónap elején epekedve várni Az Újság Következő Számát... azt hiszem, nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel.

98 februárjában is átéltem ugyanezt, s nem gondoltam arra, hogy ez egyszer majd visszatekintés számba megy. Sok olyan dolog jön fel ilyenkor, ami akkor szenzációszámba megy, de manapság már el is felejtettem, még izgalmasabbak viszont azok, amelyek felett akkor elsiklott a tekintetem, a mai fejembe viszont majd könnyek szöknek a meghatódottságtól. Nem játékok leírása, korrajz ez inkább, egy nagy szubkultúra korrajza, amelybe oly sokan beletatoztunk: a PC gémereké.

Szemelvények a hardver hírekből:
A 4.5, 9.1 és 18.2 GB méretű Seagate Barracuda winchestereket szerverekbe és munkaállomásokba szánják.


a CD-lejátszók egymás után döntik meg a sebességrekordokat, a legújabb generáció már 32-szeres sebességgel olvas...


Az Intel együttműködött a Lockheed Martinnal és kifejlesztettek egy új 3D gyorsító chip-et, i740 néven.


A játékok a mai szemmel nevetségesnek tűnnek, de de néhány cím a mai napig megállja a helyét. Ebben a számban kapott helyet a Diablo: Hellfire, a Tomb Raider 2, a Worms 2 vagy az a Quake 2, amelynek leírásához angelday Józsi is hozzájárult (akkor még plastik.com-os e-mail címmel). Többek között ezekkel a játékokkal is csak jóval később volt alkalmam megismerkedni.

Említhetnék még ezer más dolgot a híres-neves Brazil-féle Levrovtól a cikkírók stílusának itt-ottt szembetűnő kiforratlanságáig (nevezetes kivételek Sorell cikkei, pl. az aktuális számban is megtalálható Apache Longbow 2 leírás). Kevés viszont a kedv, és már fáj a bölcsesség. A fog.

Ennyi mára. Ha minden igaz, ebből rovat lesz.

4 komment

Címkék: it játék történelem pc guru


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr41330169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.02.09. 11:10:09

Ezidőtájt egy 266-os Pentium gépem volt S3 Trio64 videovezérlővel és 128MB memóriával, ha jól emlékszem, a 486-oson nem indult már el a Network Q magyar verziója. :\

A mai magyar játéklapok viszont nem lesznek tíz év múlva ilyen meghatóak, amikor újra előkerülnek...

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.02.10. 00:43:09

10 múlva már csak a mai generáció fog emlékezni a papíralapú kiadványokra szerintem. Másrészt a mai játékok 98%-a arról szól, hogyan keressenek minnél többet a hardvergyártók. A legtöbb játéknak nincsen története, viszont csillog-villog és átlagos hardveren el sem indul, mert kiírja, hogy egy 50 ezer forinttal dárgább videókártyát kellene használnom.

Én emlékszem még az első 576 kbyte-unkra, kb. 13 évvel ezelőttről, Csillagok Háborújás rohamosztagos volt rajta, Dark Forces. Jórészt 576-okat vettük volt néhány PC Guru és PCX is (CD mellékletek még meg is vannak).

A Network Q nekem is kedvencem (Dosbox!) Erről a korról még lehet nosztalgiázni, de a mostani korról majd az lesz nekem a nosztalgia, hogy visszaemlékezzek a Linux-os dolgaimra (jé KDE4! volt olyan is?)

Nfol · http://nfol.extra.hu 2008.02.10. 10:04:57

Amilyen színvonalat a mai játékos újságok megütnek, nem is csodálkozom, hogy csökken irántuk az érdeklődés.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.03.25. 13:15:13

kicsit én is nosztalgiáztam, ifjú padawan:
egy '93-as 9-10-es sima guru.
kepfeltoltes.hu/080325/guru93-9-10_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
akkor még tököltek a szétválással. legyen amigás újság külön? ne legyen? végül lett pc guru és a guru, de ez utóbbi sajnos a platformjával együtt hamvába halt. :(
süti beállítások módosítása