HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2007.12.20. 10:23 EdBoyWW

Ubuntu linkz-manna

Előre bocsájtom, hogy nem tudok 4GB-nál nagyobb állományt DVD-re írni, és ez engem nagyon zavar. Sebaj. Ezek pont azok a pici kis dolgok, amelyek nem tántorítanak el akkorsem. Anno papírkutyább korszakomban egy ilyen után még sikítva rohantam vissza az (demagógia on) XP dágványba. (demagógia off)
A probléma megoldásán kollégáink még dolgoznak.

Miután így a világba ordítottam a fájdalmamat, következzen a (tovább mögött a) poszt lényegi része, amely a napi Diggelés, és egy a Linux Desktop User Experience szerves részét képező tevékenység, a fórumokban és keresőmotorokban való keresgélés kimenetének zanzásított verzióját tárja a mélyen tisztelt olvasó szeme elé.

(ide kattintol)

Először is a "hogyan legyünk atyaúristenek a shellben" című végtelen hoszan kígyózó témakör egy apró, ám általam nagyra tartott szeletkéjét szeretném megismertetni, a find parancsot. Erről az állományok keresésére szolgáló kis apróságról kimerítő értekezés olvasható a dmiessler.com-on. Mindenki egészségére!

A következő versenyző a Lifehacker blog, amit már igazán ideje lenne RSS-be tolnom. Innen két posztot is kidiggeltek. Az egyik csak opcionális, kedvenc oprendszerünk nagyteljesítményűvé haxolásáról regélnek benne, mintha már nem lenne amúgyis. Azért hasznos. A másikat viszont az általános iskola első osztályától kötelezővé tenném, a gyerek az ábécédé mellé azt is tanulná, hogy grep, pées, eles-minusz-el... (És akkor az lenne, hogy "jöjjön a harmadik osztályos kérdés Bourne Shell témakörében! Melyik parancs szolgál a futó folyamatok kilistázására? a)grep b)ps c)rm Ne feledje, Géza, még van egy segítsége!") Linux command-line cheat sheat for everyone!

A következő témakör kifejtésekor adottnak vesszük, hogy az illető nem alkalmaz kétpaneles fájlkezelő szoftvereket, mert egérrel, drag-and drop módszerrel akarja megoldani a problémáit.
Van az ubuntuban egy default filemanager, úgy hívják Nautilus. Ennek a nautilusznak van egy nagyon nagy baja, mégpedig az, hogy nem lehet benne tabbed file manage-elni, magyarul nincsen neki füle, és előreláthatólag nem is lesz. A probléma fájdolommentesítésére két megoldás van:
Az egyik egy füles Explorer-szerű fájlmenedzser beszerzése. ekkor ugye jó, ha a panelünkön található Places (Helyek) linkek már alapból az új fájlmenedzserünkkel nyílnak meg. A megoldást ismét a LifeHacker szállítja.
A másik, hogy a Nautiluszt olyan szinten funkciógazdaggá tegyük, hogy eme apró hibája elviselhetővé váljon. Én egyelőre ez utóbbit választottam, és erre a célra különféle Nautilus szkripteket telepítettem. ezek egy helyes kis gyűjteménye található repositoryval és deb-csomagokkal együtt ezen a linken.

egysoros: mókás ubuntus GOOG mashup itt (kipróbáltm, nem egy nagy szám)

Aki hozzám hasonlóan teljesen hülye a Linux fájlrendszeréhez, annak hasznos lehet a poszt, amelyet a geek2life szállít mindőnk okulására. Íme a kép és a poszt: maga a Dolog grafikusan ábrázolva.

Végezetül egy már halott blog még élő bejegyzésekkel: Little Ubuntu, és neki egy bejegyzése, Awesome Ubuntu/Linux apps you might not know about.

Bónusz: Szörnyülködjük együtt a Hardy heron dizájn koncepteken.

10 komment

Címkék: linux software desktop hack hasznos ubuntu open source hozzáadott érték


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr31270180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2007.12.20. 13:37:17

"Előre bocsájtom, hogy nem tudok 4GB-nál nagyobb állományt DVD-re írni, és ez engem nagyon zavar. "

A hiba a te készülékedben van. Milyen írót használsz?

EdBoyWW · http://edboyww.blog.hu 2007.12.20. 13:40:22

Egy 2-3 éves LG DVD-RAM írót, ami ugyanezt a feladatot Win alatt gond nélkül megoldotta.
Hallottam rebesgetni különféle fórumokon egy 4GB-os fájlméret korlátról, még UDF módban is.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2007.12.20. 21:05:18

A linkelt írásokat most perpillanat nincs érkezésem végigkattintani, majd bepótolom hétvégén. A Nautilus viszont könnyen kétpaneles "ortodox" fájlkezelővé tehető, mindössze annyi a teendő, hogy két Nautilust kell indítani. :)

A Hardy mockup meg nekem speciel tetszik, különösen a menü. Lehetne ilyen normál panelszínűben is...

evenorbi 2007.12.20. 21:49:58

Upsz, úgy látszik megbosszulta, hogy reggel feküdtem le. Szóval félreértettem a dolgot, azt hittem, hogy 4GB anyagot nem tudsz felírni, közben meg 1db 4 GB-os file-ról van szó.
Bár így sem tudom a megoldást, de ha véletlenül belebotlok, akkor, majd megírom. ;)

Draba 2007.12.20. 23:51:19

Bár én mostanában linuxnak környékén sem járok a filestruktúra kommentjei között találtam hasznos dolgokat. Ilyenkor esik le az embernek igazán milyen mocskosul keveset tud :)
Látom Ádám te sem unatkozol szabadidődben :)

EdBoyWW · http://edboyww.blog.hu 2007.12.21. 09:37:33

evernorbi: minden körülmények között hálás lennék érte, a 120 gigáés vinyóm nemkülönben

Nfol: A Hardy mockuppal nekem csak a színe a bajaom. a grafikai megoldásai szépek ugyan, de ez a fosbarna szín számomra vállalhatatlanná teszi a dolgot huzamosabb használatra.

Draba: A FSH standards pdf-re gondolsz? Az nekem már személy szerint kicsit sok.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2007.12.21. 14:09:48

Írásnál lehet az is számít, hogy milyen programmal írsz. Én kipróbálnám a helyedben (ha még nem tetted) a k3b-t. Igaz, kde-s, de ez a lemez égetők rolls-royce-a.

Nekem tetszik a legfelső Hardy-s vázlat, soha nem zavart a barnás cím, és kifejezetten jó lenne a design váltás egy kicsit. Amúgy meg tökmindegy, mert úgy is egy klikkel lecserélheti az ember az egészet (na jó kell vagy 3, de még mindig egyszerűbb, mint a Má$ik op.rendszerben megtenni ue.)

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2007.12.21. 14:15:28

Plusz érdemes megnézni, hogy túlírással (overburn) meg lehet-e oldani a dolgot. Hirtelen most ennyi jutott az eszembe.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.12.21. 14:16:01

respond on the move :d

K3b nek is ua a baja. Szégyenszemre torrenteztem egy Nero 4 Linuxot.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2007.12.21. 22:24:42

Tulajdonképpen csak idő kérdése, hogy az egyre barnásabb alaptémájú Ubuntu verziókban mikor sikerül eltalálni a kényes színkombinációt. :)
Mellesleg én a mai napig az alapértelmezett Human témát használom.
süti beállítások módosítása