HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2007.12.15. 18:46 EdBoyWW

Petíció a magyar szoftverszabadságért

Annak ellenére, hogy szerintem fing a viharban, mégis szimpatikus kezdeményezés a petíció, amelyet a magyar szabadszoftver közösség egyik oszlopos tagja szervezett a Microsoft monopóliuma ellen a magyar közigazgatásban és oktatásban.

Szép gesztus, a megvalósítás viszont már elég gagyi: wikiszerűen szerkeszthető oldal, ahová mindenki beszúrogathatja a saját nevét és e-mail címét. A petíció szövegében itt-ott előforduló helyesírási hibákról pedig ne is beszéljük, mivel nálunk is becsúsznak olykor.

Én mindenesetre "aláírtam", tegyetek ti is így!

LINUX 4 DA MASSES!

11 komment

Címkék: linux szabadság petíció szabadszoftver le a microsofttal


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr55265053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2007.12.16. 14:02:15

Már most is monopólium van, sőt, már tíz éve is monopólium volt. Az egyetemi vezetőket meg nem nehéz meggyőzni arról, hogy továbbra is azt használják, amit eddigre megismertek. Az infós karok helyzete persze más, de ott meg úgyis azt használja a hallgató, ami neki jobb, más kérdés, hogy bizonyos dolgokat nem tud Windows nélkül csinálni technikai (BGI grafika például, vagy a CAD-es kurzusok) vagy emberi okok (az oktató a Windowst erőlteti a kurzusán) miatt.

Ha címlistákra vadászó spammer lennék, nagyon megörülnék a petíciónak.

evenorbi 2007.12.16. 14:59:39

Már nem wiki-rendszerű szerencsére, és már 1000-nél is többen írták alá. Sajnos az ilyesmi szerintem a Linuxosokon kívül annyira nem érdekel senkit sem.

Nfol · http://nfol.extra.hu 2007.12.16. 17:38:12

Különösen azokat nem, akik tehetnének valamit ellene.

HP · http://hplinuxblog.blogspot.com/ 2007.12.16. 21:06:39

Nagy kár, hogy csupán cseppek vagyunk a tengerben, és a szavunk elvész, mielőtt bárki is hallaná! Persze sajnos senki nem fülel...

HP

EdBoyWW · http://edboyww.blog.hu 2007.12.17. 13:12:46

Nfol első írására reagálva: igen, a folyxamat mindenképpen lassú lesz, és az is kell hozzá, hoogy a Linux desktop világméretű elterjedése megkezdődjön. Egy fecske nem csinál nyarat. (Megjegyzem, épp ez lesz az - már ha bekövetkezik - ami miatt mi is újra megismerhetjük a víruskeresők csodálatos világát. Juppii)

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2007.12.17. 13:44:28

"Megjegyzem, épp ez lesz az - már ha bekövetkezik - ami miatt mi is újra megismerhetjük a víruskeresők csodálatos világát. Juppii"

Ez nem olyan biztos. Nem hiszem, hogy csupán azért vannak Windows-ra írt vírusok mert elterjedt, hanem mert maguk a vírusírók sem bírják a Microsoft-ot.
Ki az az idióta, aki a szabadságot hírdető OS-re ír vírust? De most komolyan.

Ahogy Shuttleworth is mondta, "nem olyan, hogy hirtelen mindenki átál". A dolog apránként fog menni, és szerintem, ha csak nem szűnik meg a Microsoft (hatalmas összeomlás kellene ehhez), akkor nem lesz soha a Linux olyan népszerű, mint a Windows, viszont komoly alternatíva lehet mindenhol. És végeredményben ez az egyik lényege a Linux-nak szerintem.

evenorbi 2007.12.17. 13:45:42

helyesen az idézet: "nem lesz olyan, hogy hirtelen mindenki átáll"

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.12.17. 13:51:23

evernorbi: akkor nem egy véleményen vagyunk. Észre kell venni, hogy a kártékony programok készítőinek manapság az első és sokszor egyetlen motivációja az anyagi gyarapodás. És amennyiben egy rendszer elterjedtségében benne látják azt a potenciált, hogy arra építve őke ezt a célt el tudják érni, akkor erőfeszítéseket tesznek annak kiaknázására. A Szabadság szeretete és a szabadgondolkodás esetleg régen lehetett a vírusírók motivációja, de ez szerintem mára szinte megszünt.

A linux elterjedtsége be fog-e következni vagy nem.... ez egy olyan gondolat, amiveél kapcsolatban nem bocsájtkoznék jövendölésekbe. Mindkét részre tudnék ugyanis pro és kontra érveket felsorakoztatni.

evenorbi 2007.12.17. 21:03:06

\"Észre kell venni, hogy a kártékony programok készítőinek manapság az első és sokszor egyetlen motivációja az anyagi gyarapodás.\"

Ezzel azt akarod mondani, hogy szándékosan írják a vírusokat, hogy majd a vírusírtó gyártó cégek jobban el tudják adni a programjaikat?

Nfol · http://nfol.extra.hu 2007.12.17. 21:23:02

EdBoy: Nem szeretném a kérdést átfordítani oprendszer-flame-be, de a Linux is ugyanazt az utat fogja bejárni idővel, amit most a Mac OS X jár be éppen: bővül a piac, mindenki erre vágyik, a Leopard meg olyan lett, amilyen. (Nem mondom, hogy jó vagy rossz, mert nem használtam, de az olvasottak alapján nem az a Nirvána, mint a Tiger volt.) Hogy mi lesz belőle, azt meg sem merném jósolni, de talán soha nem fogja legyűrni a Microsoft szoftvereit, éppen azért, mert nem áll mögötte egy konkrét cég kiterjedt kapcsolatokkal és lobbival.

evenorbi: Igazából a vírusirtók gyártóinak nem áll érdekében megakadályozni az újabb vírusok létrejöttét. De az emberben felébred a gyanakvás, amikor olyan hírt olvas, hogy X vírus felbukkanása után három órával már kijött Z vírusirtó friss adatbázisa.

EdBoyWW · http://edboyww.blog.hu 2007.12.19. 16:11:00

evernorbi: SpyWare-ek, phishing szoftverek, pass-ok, és hitelkártya-információk megjegyzése, és a satöbbi, amire egyelőre még nem is gondolhatunk. Az írjuk-vrust-a-saját-szoftverünkhöz nagy összeesküvésben annyira nem hiszek, de ez sem kizárt.

Nfol: amíg így magunk között vagyunk, nem hioszem, hogy lenne flém, a véleményem ugyanis nagyjából megegyezik a tiéddel. Ha pedig a Linux mögött komoly felhasználói bázis - és velük cégek - fognak megjelenni, az nekünk valószínűleg egyáltalán nem lesz jó. (Ez a kérdéskör megérne talán egy postot valakitől...)
süti beállítások módosítása