HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2007.11.02. 12:46 EdBoyWW

"És a macianok vírusírtót telepítettek vala."

Megtörtént hát. Megszületett az Apple féreg, és ezzel törölte a "macre-nincs-vírus" frázist a mac evangelisták térítő kelléktárából.

Oké, visszaveszek. A dolog csupán annyit jelent, hogy bizonyos (természetesen pornó) weboldalakon egy fake QuickTime plugin jelenik meg, melyenek telepítését (az admin jelszó beírása kell hozzá) követően a benne lévő vírus megváltoztat néhány DNS beállítást, és így a gépet egy bizonyos szexoldalra irányítja át. Semmi komoly tehát, de megmutat valami fontosat.
Az Apple piaci részesedése nő. Ezt teszi, mióta piacra került az első iPod, és mostanra nem csak hogy elég nagy lett, hanem át is rendeződött annyira, hogy a vírusírók is felfigyeljenek rá. Utóbbira azért volt szükség, mert épeszű ember nem telepít pornóoldalról származó codecet. Hülyék Tapasztalatlan felhasználók is kellettek a Mac tulajok közé, méghozzá elég nagy számban, és ezek csak az utóbbi időkben jelentek meg.

Ez a kis vírus még csak az első próbálkozás, de újabbak követik majd... és biztos, hogy nem csak hamis kodekekkel fognak próbálkozni.
Figyeljetek tehát, Apple iShield közelg!

UPDATE: minta arra krazi is rámutatott, érdekes lesz látni, hogyan gyűrűzik át a hír a magyar mac related blogoszférán

9 komment

Címkék: mac vírus gondolkozó


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr97216003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krazi 2007.11.02. 13:31:00

Ez szép...,

már sokan régóta vizionálták, hogy ahogy nő az apple részesedése, úgy egyre több vírust írnak rá és most megjelent az első.

Azért arra kiváncsi vagyok, hogy az apple fanok komolyan veszik e ezt a fenyegetést vagy homokba dugják a fejüket.

brunhold · http://www.hackedgame.try.hu 2007.11.02. 15:25:23

mar csak ido kerdese es mindenhol lesz virus.
Hiszen az penz is nem?

tombselejtezo 2007.11.02. 16:59:34

Srácok, kicsit le vagytok maradva. Az első maces vírusok már lassan 2 (KÉT) éve kint vannak a kibertérben:

www.virushirado.hu/oldal.php?hid=6&aid=794
www.virushirado.hu/oldal.php?hid=6&aid=792

Onjaro Talajgyalu 2007.11.02. 18:17:17

Velemenyem szerint ez a "virus", nem Macre, hanem hulyefelhasznalora keszult. Ugyanis a virus mindig egy adott rendszer biztonsagi hibait hasznalja ki. Ez esetben a biztonsagi res nem mas, mint a felhasznalo, a rendszer biztonsagosan es a felhasznalo utasitasainak megfeleloen mukodik. Nem telepul semmi ismeretlen dolog, elrejtozve a hatterben.

Persze meg lehetne fejelni a dolgot mindenfele egyeb vedelmekkel, a'la Mozilla, ami csak a megadott oldalakrol enged plugint telepiteni, de ez csak plusz egy reteg lenne, es kelloen hulye felhasznalokat ez sem allitana meg a rendszeruk szetcseszesetol.

Ennek ellere ketsegtelen, hogy egy rendszer terjedese magaval hozza a hozza keszult kartekony kodok szamanak gyarapodasat is. Az OS X un*x magjanak, es a ra keszult feluletnek az igazi probatetele tehat meg hatra van. Az viszont biztos, hogy a "genek" megvannak ahhoz, hogy a malwarek meg hosszu ideig a masutt tapasztalhato gondok toredeket legyenek csak kepesek okozni, ha egyaltalan.

ac3 2007.11.02. 18:26:27

ez fantasztikus :)
ha csengetnek a betorok a lakasodnal, beengeded oket.... aztan meg elvisznek amit tudnak, teged meg leutnek......
ez ugyanaz...... admin jelszot beirod, es utana mehet.....
buszke lehetsz a cikkre, valoban veszelyben van a mac platform

Almás 2007.11.02. 18:41:09

Ugye nem gondoljátok, hogy elszállt Apple fan, majd letölt egy olyan dolgot az ismeretlenből, amihez admin jelszó kell?
Ami kell, az rajta van a gépen, semmiféle plugint, nem szoktunk töltögetni a vakvilágból:-)

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2007.11.02. 19:56:25

Igen, igen, jöjjenek azok a gondolatmorzsák! Ha hülyeséget írok, lehet ütni. Mindazonáltal:

Almás: mint a cikkben is említettem, nem a tájékozott apple fanokra, hanem az úgynevezett "hülyékre" gondoltam. (Ezt javítom is.) Józsi bácsi a mac minijén pornót akar nézni, és a rendszer jelszót kér, többnyire megadja. Az Apple törzsfelhasználói tényleg nem tennének, ilyet, de erről nem is volt szó.

ac3: ki mondta, hogy veszélyben van a mac platform? a windows platform sincs veszélyben.

Sokan félreértettek. arról volt szó, hogy az Apple market-share-je elérte azt a szintet, amikor az általa eladott számítógépek számossága már rentábilis támadási felületet biztosíthat. Mint azt Onjaro Talajgyalu is megjkegyezte, ezen támadások egyelőre a hasonló, felhasználói interakciót is igénylő módszerekre korlátozódnak, de szerintem már nincs messze az idő, amikor az Apple mérnökei is ugyanazt a versenyt fogják futni, ami most a Win esetében megy.

brunhold · http://www.hackedgame.try.hu 2007.11.03. 13:33:04

nem is tudom kinek jobb, aki virusirto ir, vagy aki virusust ir.
Mindketto kifizetodo nem?

BenkoG 2008.01.14. 15:51:57

Na ezt a vitát én most vívom a "gurukkal" :-)) Történet a következő (röviden): egy vírusvédelem gyártója január 1-vel piacra dobta a saját mac verzióját. Megkerestünk telefonon forgalmazókat, hogy mit szólnának, az egyik a saját fórumában kiszerkesztette a levelet, amit egy rossz pillanatomban írtam meg. Erre jött a köpködés - mert az volt dögivel - de semmi, ismétlem SEMMI koncepciózusabb dolgot nem tudtak annál írni, hogy a rendszer ilyen meg olyan biztonságos, meg hogy nem ittak aznap még eleget. Gratulálok. Ez lenne egy "technikai elit"? Szerintem inkább infantilis, önjelölt technika-imádók hordája, kik nem látnak túl saját önnön nagyságukon... aki esetlge normális hangon próbált meg normális érveket felhozni, azt is lehurrogták ész nélkül. Így nem csodálom, ha valakit háromszor temetnek el vagy ha az ország ott tart ahol tart.
Szerintem inkább azt kellene megnézni (ELŐRE TEKINTVE), hogy hol fenyeget majd legközelebb a veszély és arra kellene felkészülni.
Ha valakit érdekelnek a részletek, keressen engem, segítek...
süti beállítások módosítása