HTML

wwhy not? check this

Beszóltak

The cloud

3 (2) 7.10 (3) 8.04 (5) állatkirály (16) apple (3) art (5) asus (3) autó (3) beteg (2) böngésző (3) cikk (3) comic (5) desktop (5) drum and bass (2) eee (4) elektronikus zene (2) életkép (2) énblog (16) fikázás (2) firefox (2) gondolkozó (3) google (2) gutsy gibbon (5) hack (2) happy (3) hardy heron (6) hozzáadott érték (6) humor (7) ingyen (3) install (2) it (8) játék (3) képregény (3) keresőszó (2) link (2) linux (14) magyarvalóság (3) masszív (2) megmondás (3) mp3 (2) (3) nördizmus (2) open source (10) os (3) p2p (2) pc (2) realizmus (2) rss (2) social (2) software (6) solution (3) szabadszoftver (3) szimulátor (2) szoftver (2) szopás (2) tartalom (2) teszt (4) történelem (2) ubuntu (14) valóság (3) videó (8) wallpaper (2) web (3) zajt a nepnek (3) zene (9) zeneblog (4)

Ehhez tartsd magad

Creative Commons Licenc

2007.11.02. 19:40 EdBoyWW

Az olcsó notebookok a desktop Linux előörsei?

Érdekes tendenciát figyeltem meg mostanában. Megjelentek az olcsó, alapszintű használatra szánt laptopok, amelyeket 200-300 dollár környékére lőttek be. Ott van először is a One Laptop Per Child program, 200 dollár (ez akart ugye százdolláros laptop lenni, csak aztán nem jött össze). A hype-ot meglovagolva berobbant az Asus Eee PC, kezdőár 300 és 400 dollár körül /* Mellesleg nagyon gáz, hogy ha www aldomain nélkül hívjuk az Asus.com-ot, 403 errort dob ki. Jáááj! */. Az Everex most jelentette be, hogy 300 dollár alatt kívánkozik laptopot a piacra dobni.

Amely piac egyébbként - mint az a mellékelt ábrán is látható - él, létezik, és nem mellesleg növekszik, nem kicsit. Ez utóbbit erősítheti az a jelenség is, hogy mostanában a mobil eszközök és subnotebookok piacai kezdenek összeérni, újabban már nem teljesen lehet eldönteni pl. egy tabletPC-ről (főleg, ha QUERTY billentyűzete is van), hogy az valójában micsoda. Az információ, és annak elérése egyre inkább mobillá válik, az összetett mobil eszközök olcsósodnak, és szép lassan beszivárognak a mainstreambe (Magyarországon is több laptopot adtak el ugye, mint asztali gépet).

Ebből a tortából minden bzonnyal a többiek is szeretnének majd zabbantani. Az elkövetkezendő fél-egy év szerintem azzal fog telni, hogy a gyártók egymás után fogják bejelenteni ezeket a kicsi, kompakt, korlátozott kapacitású, de mobil eszközökhöz képest igenis bikaerős, olcsó kis gépeket. És itt jön a lényeg: a tendencia szerint ezeken az eszközökön töbnyire Linux biztosítja a "felhasználói élményt".

Nem azt mondom, hogy a Windows ne figyelt volna fel. Készül már a Windows XP butított verziója, amely ezeken a gépeken is elfut (ami elég gáz ahhoz képest, hogy már rég a Vistát nyomnák, a tinyXP meg már ezer éve e torrentsite-okon figyel). Az Eee-nek már van is Windowsos verziója, amely mellékesen duplájára növeli az árát... nesze neked olcsóság.  Ha a MS későn eszmélt, és elegendő embernek el tudják adni ezeket az eszközöket, az nagy lökést adhat a Linux terjedésének az otthonokban és a magánfelhasználóknál. Különösen akkor, ha a mobil platformra készülő Linux technológiák is megjelennek, és tényleg összeér a két platform. Ami azután magával hozhatja a Linuxok elterjedését erősebb rendszerekre, natív linuxos support megjelenését még több hardverhez, satöbbi...

A dolog szoftveres része már csiszolódik. Az embereknek kell csak elfogadóbbá válniuk (köztük nekem is), de ők csak akkor lesznek azok, ha a problémáikat meg tudják oldani a Windowsos környezeten kívül is. Nem forradalom ez, csak egy esély, egy - többek között - szoftverpiaci fordulópont lehetséges kezdete.

Én remélem, sikerül nekik, és nem kell majd Apple laptopot vennem.

Szólj hozzá!

Címkék: linux it software desktop notebook olcsó solution gondolkozó


A bejegyzés trackback címe:

https://edboyww.blog.hu/api/trackback/id/tr64216427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása